Bejelentették a 2017-es TIFF első filmcímeit

Közzétették a TIFF első filmcímeit: Sundance-nyertes alkotás, TIFF-fődijas rendező új filmje és Oscar-nevezett is van köztük, tematikailag pedig politikai, vallási, társadalmi kérdéseket is felvetnek. 2017-ben június 2. és 11. között szervezik meg a 16. Transzilvánia Nemzetközi Filmfesztivált Kolozsváron.

Vetíteni fogják Pablo Larraín Neruda című filmjét, Chile Oscar-nevezettjét, amely egy életrajzi film a kommunista rezsim által meghurcolt Nobel-díjas költőről.

Szintén Nobel-díjas az El ciudadano ilustre/Az illusztris polgár című argentin film főhőse. Gastón Duprat és Mariano Cohn rendezését Argentina Oscar-díjra nevezte. Főszereplője, Oscar Martínez a legjobb színésznek járó díjat kapta a Velencei Filmfesztiválon, és egy híres írót alakít, aki visszatér szülővárosába, ahol szembesül azokkal az emberekkel, akikről regényhőseit mintázta.

Vetítik majd Kolozsváron Pavo Marinkovic Ministry of Love című komédiáját, amely már 15 fesztiválon szerepelt. Egy horvát biológus hálátlan feladatot kap: ellenőriznie kell, hogy a háborús özvegyek közül ki vesztette el jogosultságát az anyagi támogatásra, mert időközben szeretője lett.

Beválogatták a műsorba a Paris, pieds nus című komédiát, amelyben maguk a rendezők, Dominique Abel és Fiona Gordon játsszák a főszerepeket, Buster Keaton és Jacques Tati előtti hódolatként. A filmben megjelenik a januárban elhunyt híres francia színésznő, Emmanuelle Riva is (Alain Resnais: Hiroshima mon amour - 1959, Michael Haneke: Szerelem - 2012).

A Cannes-i Filmfesztivál Un Certain Regard kategóriájában szerepelt Kirill Szerebrenyikov A tanonc című felforgató filmje egy orosz tinédzserről, aki a kamaszkori válság és szexuális identitáskeresés kellős közepén rátalál a Bibliára és vallási fanatikus lesz.

A főtéri szabadtéri vetítések egyike a Transzilvánia Trófea nyertesének, Rodrigo Sorogoyennek (Stockholm, 2014) új filmje lesz, a Que Dios Nos Perdone/Bocsásson meg nekünk az Úr című thriller, két egyre gyanúsabb útra térő rendőrről.

Látható lesz még Kolozsváron Paolo Virzì La pazza gioia című Cannes-ban vetített filmje, két nő barátságáról, akik egy pszichiátriai intézetben ismerkednek meg.

A What’s Up, Doc? szekcióban vetítik Everardo González La Libertad del Diablo/Az ördög szabadsága című, mexikói drogháborúról szóló dokumentumfilmjét, amelyben áldozatok és elkövetők nyilatkoznak maszk mögé rejtőzve.

Az ukrán Szergej Loznica Austerlitz című fekete-fehér filmjében a koncentrációs táborokat látogató turistákat filmezi.

Két varsói fiatal éjszakai életét követi és rajtuk keresztük a Facebook-generációt térképezi fel Michal Marczak All These Sleepless Nights című filmje, a fikció és a dokumentumfilm határán. A film a legjobb dokumentumfilm díját nyerte a Sundance filmfesztiválon.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?