A marosvásárhelyi várban is szervez vetítéseket a TIFF

​Negyedik alkalommal szervezik meg Marosvásárhelyen a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál helyi kiadását. A pénteken kezdődő és vasárnap záruló esemény újdonsága, hogy a várban szerveznek szabadtéri vetítéseket.

A vetítések négy helyszínen zajlanak: a Művész moziban, a Kultúrpalotában, a Várban és a G. Café-ban. Péntek este hét órakor Ileana Popovici, George Mihăiță és Vladimir Găitan jelenlétében vetítik le Lucian Pintilie klasszikusát, az 1968-as Újrajátszást (Reconstituirea) a Kultúrpalota nagytermében.

A marosvásárhelyi közönség több filmet is láthat moziforgalmazás előtti bemutatóként: Bogdan Mirică Câini című, a Cannes-i Filmfesztiválon FIPRESCI-díjat, a kolozsvári TIFF-en nagydíjat nyert filmjét, Tomasz Wasilewski lengyel rendező A szerelem egyesült állama (Zjednoczone Stany Milosci) című, 2016-ban a Berlinálén a legjobb forgatókönyvnek járó Ezüst Medvét elnyerő filmjét, illetve Pedro Almodovar új alkotását, az Alice Munro novellákat feldolgozó Julietát.

Kolozsvár egyik legjelentősebb kulturális fesztiválja, az eddig 15 alkalommal megszervezett Transzilvánia Nemzetközi Filmfesztivál az elmúlt években több városban szervezett kisebb fesztivált a helyiek kezdeményezésére. Szebenben 2016-ban már a 10. kiadást érte meg a fesztivál. Először rendezik meg 2016-ban a TIFF-et Moldova Köztársaságban. A chișinău-i TIFF első kiadására október 6. és 9. között kerül sor. Csíkszeredában eddig két kiadást ért meg a TIFFszereda Nemzetközi Filmfesztivál, a 2016-os kiadás humánerőforrás és anyagiak hiányában elmaradt.

Marosvásárhelyen lesz Monica Lăzurean-Gorgan Csupán egy lehelet (Doar o răsuflare) című dokumentumfilmjének romániai ősbemutatója is. A film a családi szeretet ellentmondásosságát vizsgálja, nemrég a legjobb dokumentumfilmnek járó díjjal tért haza a Szarajevói Filmfesztiválról.

A marosvásárhelyi TIFF vetítéseire a belépés ingyenes, a teljes program a fesztivál honlapján olvasható. 

Kapcsolódók

Kimaradt?