A TIFF számokban: újabb rekordok dőltek meg

A Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál 15 éves történetében idén újabb rekord dőlt meg: a 64 országból érkező 248 filmre több mint 79 ezren vásároltak jegyet, 9 százalékkal többen, mint tavaly - tájékoztatnak a szervezők közleményben. Nemcsak a jegyvásárlások száma nőtt, hanem az online jegyeladásoké is.

Idén a fesztiválrésztvevők számát 120 ezerre becsülik, ennyien ültek be a mozikba, vettek részt a szabadtéri vetítéseken, ingyenes eseményeken, kiállításokon, mesterkurzusokon, műhelymunkákon és találkozókon. Körülbelül 1 100 meghívott (rendezők, színészek, producerek, szakmabeliek, hazai és külföldi újságírók) emelte a 20 helyszínen zajló rendezvény színvonalát.

A szervezők kiemelik, hogy számtalan vetítés és esemény is teltházas volt. Az olyan román filmek premierjein, mint Cristi Puiu Sieranevada, Paul Negoescu Două lozuri és Bogdan Mirică fesztiváldíjas Câini, minden jegy elkelt, a Câini vetítését például kétszer kellett megismételni a nagy érdeklődés miatt a zárónapon.

A fesztiválnyitó filmre (Nae Caranfil: 6,9 pe scara Richter) már kér nappal a megnyitó előtt elfogytak a jegyek. Sophiei Loren tiszteletére rendezett vetítés szintén teltházzal zajlott, A Jeanne d'Arc szenvedései című filmet, amelyet Touve R. Ratovondrahety párizsi orgonaművész élőben kísért, kétszer kellett megismételni.

Idén többen kattintottak

A fesztivál hivatalos oldalát idén minden eddiginél többen látogatták. A tíz nap alatt, amíg a fesztivál zajlott, a tiff.ro-nak 55 280 egyéni látogatója volt, 106 946 megtekintése és 745 138 oldallehívása, ami 15 százalékos növekedést jelent. Románián kívül olyan országokból is látogatták az oldalt, mint Németország, Nagy-Britannia, USA, Franciaország, Magyarország, Olaszország, Spanyolország, Lengyelország.

A TIFF 2016-os mobilalkalmazását 190 000-szer vették igénybe (tavaly "mindössze" 50 000-szer), az aktív felhasználók száma pedig 4 300-re emelkedett.

A fesztivál Facebook-oldalán több mint egymillió megtekintést regisztráltak, a reklámszpotok pedig több mint kétmillió emberhez értek el. A legtöbben a Taxidermistult nézték meg. A TIFF Facebook-oldalán a fesztivál idén 120 000 lájk "született", 500-szor több, mint tavaly. A legtöbbek a Sophia Loren kolozsvári látogatásának hírét lájkolták.

Idén 350 önkéntes segítette a szervezők munkáját. Olyan városokból is érkeztek önkéntesek, mint Nagyvárad, Bukarest, Tulcea, Bákó. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?