Műfajsaláták és egyéb valódi ínyencségek a tizenötödik TIFF-en

Bővül az alternatív helyszínek listája a TIFF-en: Kelet-Közép Európa legnagyobb filmfesztiválja idéntől már olyan helyszíneket is bevon az eseménysorozatba, mint a gyalui kastély, a Szentháromság (Piarista) templom és a Szamos-part. Újdonság lesz az úgynevezett Culinary Cinema is, amely a film-élményt a gasztronómiai élvezetekkel kapcsolja össze.

A gyalui kastély lesz a Magyar Nap (június 2, szerda) egyik fő helyszíne, itt fog koncertezni a Bagossy Brothers Company és a Republic, de itt vetítik majd Gárdos Péter filmjét is, a Hajnali Lázt:

Bartha Ernő szoborparkja is megnyílik a TIFF népének, május 31-én a Două Lozuri (r. Paul Negoescu) tekinthető meg itt a természet-adta amfiteátrumban.

A Szamos-parti TIFF-helyszín („Somes Open Air”) a Cotton Club mögötti „La Butuci” park lesz (Csengeri Antal / December 1 sugárút 33-as szám), ahol szintén szabadtéri vetítéseket tartanak, ráadásul ingyen.

A Piarista (Szentháromság) templom (Egyetem utca 5) Carl Th. Dreyer mesterművét, az 1928-ban készült Jeanne d’Arc szenvedései című filmet fogadja be, amelyet a templom orgonáján Touve R. Ratovondrahety párizsi orgonaművész kísér majd.

Culinary Cinema annak a projektnek a neve, amely a filmnézés élvezetét a gasztronómiával kapcsolja össze. René Redzepi szakácsmesterről szól a Noma - My Perfect Storm című dokumentumfilm, amelyet a Tisztek Házában „gasztroparti” (magyarul: eszem-iszom) követ.  A jegyek 50 lejes árában benne foglaltatik a vacsora díja is.

A fesztivál első hétvégéjén a Bánffy-kastély várja a tiffelőket, déli 12 órától családi programokat tartanak, 29-én este pedig Bardi Johannsson és a Kolozsvári Magyar Opera zenekara közreműködésével nézhetik meg az őshorror műfajának kedvelői a Haxan című 1922-es filmet.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?