Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál és egyéb állatfajták

Különös jelentőséget szánnak az állatoknak és a filmek állat-szereplőinek a tíz nap múlva kezdődő TIFF-en. A Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál jubileumi, 15. évében a szervezők kitesznek magukért: minden eddiginél több film és több meghívott érkezik Kolozsvárra május 27. és június 5. között, és a költségvetés is veri az előző kiadásokét. 

A várható film- és rendezvényözönről a három főszervező – Tudor Giurgiu, Mihai Chirilov és Cristian Hordilă – tartott sajtótájékoztatót a kincses városban, az Egyetem utcai TIFF-házban.

Az idei TIFF 64 országból 248 filmet hoz Kolozsvárra, a meghívottak száma eléri a 850-et. A húsz fesztiválhelyszínen több mint 300 önkéntes segíti majd a szervezőket és vendégeket. Nem olcsó mulatság mindez: a TIFF idei költségvetése 1.800.000 euró.

Életműdíjat adnak át Orosz Lujza kolozsvári és Carmen Galin bukaresti színésznőnek, valamint különdíjat Iain Smith producernek, akinek olyan filmek létrejöttében volt nagy szerepe, mint Az ötödik elem, Hét év Tibetben vagy Mad Max: A harag útja.

#Animal címen idén új szekciót indítanak, Chirilov szerint a Csigák és emberek, Lovak és emberek, Kosok című filmek már előző években arra az elhatározásra juttatták, hogy külön tematizálja az állat-szereplők helyét a filmekben: az emberek és állatok egymásra gyakorolt hatását, interakcióját. A Truman című film vetítésére, június 2-ára háziállataikkal várják a nézőket a Filmraktárhoz.

Sokkoló mozi is lesz ebben a kategóriában: a németországi Wild című produkció – árulta el Chirilov.

Szintén új szekció a Cinema, Mon Amour, amely keretében olyan dokumentumfilmeket láthatunk, amelyek a filmművészet nagyjainak és szürke eminenciásainak állítanak emléket.

Közép-Kelet Európa legnagyobb filmfesztiválja idén is Kolozsvár Főterén kezdődik (ha csak nem zuhog az eső), ezúttal Nae Caranfil 6,9 pe scara Richer című filmje indítja a tíznapos maratont. Nem maradnak el a minden évben óriási érdeklődésnek örvendő mozi-koncertek sem, a bonchidai Bánffy-kastély udvarán például egyik este a Kolozsvári Magyar Opera zenekara fogja kísérni Benjamin Christensen Haxan című alkotását.

A szabadtéri mozi a Grigorescu negyedbe költözik, a Somes Open Air-ként ismert területre, és új helyszín a frissen felújított és szupermodern technikával ellátott Dacia mozi, a régi Uránia (itt minden este koncerteken lehet majd bulizni) meg a gyalui kastély, amely a Magyar Nap (szerda, június 1.) rendezvényeinek ad helyet, például a Bagossy Brothers Company, valamint a Republic koncertjének.   

A TIFF a következő tíz napon várhatóan újabb és újabb hírekkel rukkol elő, úgyhogy érdemes követni az újdonságokat itt, a programot itt. Addig is, amíg május 27-én sötétedéskor felvillannak a kezdő képkockák, lehet szórakozni a filmtörténet ikonikus szuperprodukcióit „háziasító” TIFF-klipeken:

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?