Ezekkel a filmekkel csalogatja a nézőket a 15. TIFF

Tizenötödik kiadásához érkezett a kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF), amelynek szervezői csütörtökön nyilvánosságra hozták a május 27–június 5 között megrendezésre kerülő szemle több közönségcsalogató filmjének címét.

A tíznaposra tervezett fesztiválon megtekinthető lesz két, a vasárnapi Oscar gálán a legjobb idegen nyelvű film díjáért versenybe szálló alkotás, valamint több Berlinben, Cannesban, Velencében, Torontóban, Locarnóban és San Sebastianban is díjazott mű.

Mint ismeretes, a vasárnapi Oscar gálán a Nemes Jeles László rendezte Saul fia számít az idegen nyelvű filmek kategóriájában az egyik fő esélyesnek. A filmet márciustól kezdik el vetíteni  a romániai mozikban, az idei TIFF-en pedig lehetőség lesz két versenytársának a megnézésére is.  ​Tobias Lindholm dán rendező Egy háború című alkotása egy Afganisztánból hazatérő, háborús bűnök elkövetésével vádolt katona életét mutatja meg, a kolumbiai Ciro Guerra egy amazonaszi törzs sámáját helyezi A kigyó ölelése címú filmjének középpontjába. A dél-amerikai mozgókép nagyot csattant az idei Cannes-i filmfesztiválon, ahonnan a Quinzaine des Réalisateurs díj nyerteseként távozhatott.

A berlini filmfesztiválon a legjobb forgatókönyvnek járó Ezüstmedvével jutalmazták Tomasz Wasilewski United States of Love című filmjét, amelynek operatőre a román Oleg Mutu volt. A lengyel rendező 2014-ben a legjobb rendezőnek járó díjjal távozott Kolozsvárról a Lebegő felhőkarcolók című alkotásáért.

Az idei TIFF egyik legfontosabb húzóneve Alekszandr Szokurov lesz, akinek a Frankofónia című filmje két díjat is bezsebelt a Velencei filmfesztiválon. Ugyancsak az olasz filmszemléről érkezik Kolozsvárra Jerzy Skolimowski Tizenegy perc című alkotása, amely 11 perces jelenetekben mutatja meg a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után szilánkjaira esett társadalom életét. Nagy várakozás előzi meg a filmes berkekben Terence Davies visszatérését is, aki a Naplementi dalban egy skót lány útkeresését viszi vászonra. A velencei Aranyoroszlánért szállt versenybe Laurie Anderson Egy kutya szíve című filmesszéje, amelyben saját kedvencének állít emléket Lou Reed volt párja. Valósággal süt a fekete humor Alex van Warmerdam Schneider vs. Bax című filmjéből, amiben egy fizetett gyilkosnak egy visszavonultan élő íróval kell(ene) leszámolnia.

.Idén sem maradnak el a főtéri vetítések, itt lehet majd megtekinteni minden idők legdrágább (40 millió dolláros költségvetéssel készült – szerint megj.) indai filmjét, amelyek az excentrikus Baahubali rendezett. A kezdet című film több ezres statisztatömeget mozgat meg, benne van minden, amit az indiai filmgyártás nyújtani tud.

Egy más típusú látványosságot nyújt Augusti Villaronga Havanna királya című filmje, amelyben a kubai főváros legsötétebb bugyraiba tekinthetünk be. Ugyancsak sokkolónak ígérkezik Julio Hernández Cordón alkotása (Te prometo anarquía), amiben két fiatal férfi egymásba szeret és vérrel kereskedik Mexikóvárosban.

Te Prometo Anarquía TEASER Dir: Julio Hernández Cordón from julio hernández cordón on Vimeo.

Ugyancsak a Mexikóban játszódik Arturo Ripstein legújabb filmje (La calle de la amargura), amit Velencébe és Torontóba is bemutattak.

A latin vonalat erősíti Santiago Mitre Paulina című filmje, amit idén Cannes-ban a kritikusok díjával jutalmaztak. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?