Doboló franciák a magasban – 6.9-es rengéssel nyitották meg a TIFF-et

Két nappal a megnyitó előtt már nem lehetett jegyet kapni a 15. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál megnyitójára. Pedig Tudor Giurgiu fesztiváligazgató tájékoztatása szerint idén rekordszámú széket helyeztek el Kolozsvár főterén, a megnyitó helyszínén - így közel 3 ezer érdeklődő előtt startolt péntek késő este a rangos esemény.

Nagy valószínűséggel jövőre még több székre lesz szükség, hiszen a külföldi - többek között a brit és a spanyol - sajtó figyelmét sem kerülte el a filmfesztivál, külön stábot küldtek a kincses városba. Hogy a fesztiválozóknak is teret adjanak az önkifejezésre, külön oldalt hoztak létre TIFF Moments név alatt, ahová bárki feltöltheti az elcsípett pillanatokról készített fotóját.

Asztronauták, televíziós személyiségek, rekordszámú meghívott

Tudor Giurgiu a megnyitón örömmel jelentette be, hogy rekordszámú, több mint 1200 meghívottal idén Kolozsvár Európa filmes központjává vált május 27. és június 5. között. A TIFF 15. kiadásán 216 filmmel és 32 rövid alkotással készültek, ezen kívül számtalan meglepetés-esemény, koncert várja a kultúrfalókat.  

Giurgiu itt kiemelte, nem szeretné, ha a fesztivál a meghívottaké lenne, hiszen a közönség mindenek közepe – hogy ezt mennyire komolyan gondolják, arra a speciális filmvetítésre (Matrimonio all'italiana), amelyen Sophia Loren is jelen lesz, meghívókkal nem lehet bejutni, csak jeggyel.

Mariska, Amalia és a Terminatu sem hiányzott

A megnyitón leterített vörös szőnyegen a rengeteg színész, rendező, kritikus mellett többek között Dumitru Prunariu, az első román asztronauta, Andreea Esca televíziós személyiség, Cornel Ilie, a Vunk együttes frontembere, Emil Boc polgármester és felesége is végigvonult. A sztárok közül Nae Caranfil filmrendező sem hiányzott, hiszen a megnyitón bemutatott 6,9 pe scara Richter című filmjét először mutatták be a világon.

Az est külön fénypontját a TIFF szpotjainak főszereplői jelentették, akik a színpadon vallottak arról, folytatják-e „filmes karrierjüket”.

 Amalia (Amelie - Andrea Cadar) elmondta, a forgatás igazi kihívást jelentett számára, és akárcsak Terminatu (Terminátor - Gheorghe Iftime) ő sem zárja ki a „filmes pályát”, hiszen Amelie-nek ki tudna ellenállni. A Forrest Gump jelenetben szereplő Dolores Bădulescu végigizgulta a forgatást, így marad annál a foglalkozásnál, amit most is csinál: betegeket gyógyít. A mérnök Forrest (Rareș Brănescu) szintén nem változtatna szakmát.

Mariska (Marylin Monroe - Andra Buicu) arról számolt be, hogy a forgatás alatt – akárcsak a megnyitón – hideg volt, ennek ellenére flottul ment minden. Taxidermistu (Taxi Driver - Radu Bereș) kerek perec bejelentette, hogy most sem hiszi el, hogy elérték, sztárnak érezze magát, és ami a legfontosabb, hogy ez az érzés úgy tűnik, még jó sokáig marad.

A megnyitón más meglepetéssel is szolgáltak a szervezők: a színpadra hívták azt a kolozsvárit, akit az első TIFF-en egy filmvetítés után örökítettek meg. Barbu Șofron akkor 12 éves volt, és éppen az egyik filmre szavazott, amikor lefényképezték. Később, felnőttként szintén értékelés közben készítettek róla fotót.

Mihai Chirilov ezúttal is filmeket ajánlott

A fesztivál művészeti igazgatója a színpadra lépve figyelmeztette magát, hogy ne kezdjen bele filmek ajánlgatásába, mert túl hosszú fog nyúlni a megnyitó - ezt félig-meddig sikerült is betartania. Röviden csak megemlítette, hogy Martin Scorsese felújított kópiáját, a Taxi Drivert, valamint Cristi Puiu Sieranevada című filmjét nem szabad hagyni.

Külön megköszönte Nae Caranfil rendezőnek, hogy itt mutatta be először a frissen készített filmjét, a 6,9 pe scara Richtert. A rendezővel a közönség szombaton 17 órától találkozhat a TIFF Lounge-ban.

Doboló franciák a magasban

Az est másik fénypontját francia akrobaták jelentették, akik kezdetben dobjátékukkal vették le a lábáról a közönséget, majd Mátyás királyt és "csapatát", aztán egy daru segítségével 45 méteres magasságokban mutatták be, hogyan lehet akrobatamutatványokat csinálni - természetesen dobszóra. A Transe Express együttest péntek este a bonchidai Bánffy-kastélyban ismét megnézhetjük, ezúttal viszont pirotechnikai mutatványokkal készülnek.

A hideg miatt a filmet már egy kicsit megfogyatkozott közönség nézte végig. Aki könnyed, de a román filmekre jellemző egyedi ízre vágyott, nem csalódott: a 6,9 pe scara Richter otthonos vígjáték, amelyben csak úgy záporoznak a „romániai” poénok.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?