Sophia Loren Kolozsváron: „Nem vagyok már tinédzser”

A TIFF 15 éves történetében nem jött még akkora sztár Kolozsvárra, mint idén. Sophia Loren, minden idők egyik legnagyobb dívája csütörtök este érkezett a film közép-kelet-európai fővárosába és péntek délben tartott szűk körű sajtótájékoztatót.

81 évesen is sudár egyenesen lép be a konferenciaterembe. Karcsú alakján fekete nadrág és merészen dekoltált, pöttyös blézer. Sminkje, frizurája tökéletes. Sokunknak szinte hihetetlen, hogy a filmtörténet egyik legnagyobb sztárja itt áll előttünk, egy kolozsvári négycsillagos szálloda fogadótermében, és visszafogottan mosolyog azokkal a jellegzetes, telt ajkaival, amelyeket az egész világ ismer.

Még megérkezése előtt figyelmeztettek minket, újságírókat a szervezők, hogy ne tegyünk fel gügye kérdéseket, mert akkor a díva várhatóan tíz percen belül feláll és távozik. „Ne kérdezzék, hogy tetszik-e neki Románia és hogy kóstolta-e már a puliszkát” – kérte a TIFF stábja.

Sophia Loren végül sokkal türelmesebbnek bizonyult, mint ahogy azt beharangozták: megadóan hallgatta idős hölgy-rajongók hosszas beszédét, és azokra a kérdésekre is válaszolt, amik kétszer hangzottak el, egyszer olaszul és egyszer angolul. Beszélt arról, milyen volt fiával, Eduardo Ponti rendezővel együtt dolgozni, és már ebből is kitűnt, mennyire profi, amikor munkáról van szó: „Természetesen én követtem az ő utasításait, ilyenkor nem számít, hogy az anyja vagyok. Nehéz volt elvonatkoztatnom arról, hogy ő a fiam, amikor a szemébe néztem a forgatáson. Sokat próbáltunk, ő nagyon tudta, hogy mit akar, és ez egy nagyon drámai történet” – mondta a művésznő az Emberi hang című közös munkájukról, amelyet 2013-ban forgattak Jean Cocteau monodrámája alapján.

A román filmekről, amelyeket a fesztiválokon lát, nagyon jó véleménnyel van. Arra a kérdésre, hogy vállalna-e szerepet román rendező alkotásában, így felelt: „Tudja, már nem vagyok tinédzser, így nagyon alaposan meg kell gondolnom, mit vállalok el. Olyan szerepeket akarok eljátszani, amelyek találnak ahhoz, aki most vagyok, találnak az érzéseimmel.”

Volt, aki azt akarta tudni, mi a titka a hosszú, boldog házasságnak? (Sophia Loren ugyanis a hollywoodi trendek dacára egyetlen egyszer ment férjhez, házassága Carlo Pontival 50 évig, a filmproducer haláláig tartott.) „Ez a sors keze. Amikor megtalálod életed férfiját, egyszerűen csak tudod, hogy ő az. Tizenhat éves voltam, amikor először találkoztunk, ő 40. Akkor még csak egy apára volt szükségem” – emlékezett vissza a díva, akit apja gyerekkorától elutasított, „soha nem volt apám”, mondja önéletrajzi filmjében. „Eleinte csak együtt dolgoztunk, aztán rádöbbentem, hogy ez már több mint munkaviszony. Nagyon-nagyon boldog voltam vele.”

Beszélt Marcello Mastroianniról, akivel számos filmet készítettek együtt, és mindegyik hatalmas siker lett. „Nagyon jó volt vele dolgozni, és nagyon sajnálom, hogy már nincs közöttünk”, mondta Loren.

A kétszeres Oscar-díjas színésznő kijelentette: máig sem érkezett el a pillanat, amikor világhírességként látná magát. „Ha ezt teszed, vége a karrierednek” – tette hozzá. „Jó dolog, ha az ember nő, fejlődik, kezdi jó színésznőnek érezni magát. De soha nem ébredtem fel azzal a gondolattal, hogy Istenem, világsztár vagyok! Még azután sem, hogy megkaptam az  Oscar-díjakat. Nagyon örülök, hogy most itt lehetek Önökkel, és válaszolhatok a kérdéseikre. Úgy érzem, egy vagyok Önök közül. Őszintén.”

A díva elárulta: a TIFF-en péntek este vetítésre kerülő Házasság olasz módra az egyik kedvenc filmje. „Egy olyan nőről szól, aki nagyon férjhez akar menni egy férfihoz, aki nem akarja elvenni őt”, mondta. A filmet 18.30-tól nézhetik meg azok, akik beférnek a Studházba (Diákművelődési Ház). A TIFF idén Életműdíjjal tünteti ki az olasz filmcsillagot.  

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?