Hagyományőrzés: menyasszonyi népi viseletek bemutatójával és táncházzal várják az érdeklődőket Kolozsváron

Pitlik-Sipos Eszter néptáncpedagógus, népviseletgyűjtő menyasszonyi népviselet kollekcióját mutatják be Kolozsváron a Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa, az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány és a Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány szervezésében. A Kárpát-medencei „menyekező” bemutatójának november 19-én, szombaton 19 órától a János Zsigmond Unitárius Kollégium díszterme ad otthont. Az eseményről Pitlik Sipos Eszterrel beszélgettünk.

A bemutatón a Kárpát-medence tizenöt településéről egy-egy ruhaegyüttest ismerhet meg a közönség. A Menyekező címet viselő zenés-táncos bemutató átfogó képet ad a századelőn divatos tótkomlósi, kállói, ajaki, sárközi, kalocsai, gömöri, bukovinai, klézsei, magyarpalatkai, krasznai és mérai menyasszonyi viseletekről.

Fotó forrása: Pitlik-Sipos Eszter/Folkpédia

Pitlik-Sipos Eszter elmondta, hogy a bemutató gondolata ezelőtt öt évvel formálódott a Folkpédiával együttesen. Megálmodója Maksa Henrietta volt, aki közös munkára kérte a népviseletgyűjtőt, így született a Menyekező bemutatója, amit szombaton tekinthetnek meg a kolozsvári érdeklődők. Elmondása szerint nem mindig volt boldog egy-egy ilyen menyegző, ezért látható mindenféle színes, fekete-, illetve fehér ruha a menyasszonyokon.

„Minden lány annak idején, mint ahogy ma is, az esküvője napját tervezgette és azt, hogy milyen ruhában fog férjhez menni. Régen nem volt arra lehetőség, hogy mindenféle színpompás viseletet vásároljanak maguknak, ezért a 18. században mindig a legszebb ruhájukat igyekezték felvenni. Ezt követően jött egy átalakulás, amikor fekete menyasszonyi viseletet öltöttek fel a lányok, ezzel is szimbolizálva, hogy gyászolják a leányságukat, majd a polgáriasodás idejében elterjedt a fehér szín, amit a mai napig is viselünk” – magyarázta Pitlik-Sipos Eszter.

A néptáncpedagógus, népviseletgyűjtő úgy véli, kevesen ismerik a Kárpát-medencében, illetve az egész világon a menyasszonyi viseleteket, ezért is szerették volna megmutatni, mennyire színes, szép és változatos a kultúránk ezen része is.

Ahogyan azt megírtuk, a paraszti kultúrának az egyik legünnepélyesebb eseménye volt az esküvői szertartás és a lakodalom. Sokszor a családok erejükön felül vállalták a drága menyasszonyi ruha elkészítését, például a tordaszentlászlói Kalotaszegi Tájmúzeumban látható díszes öltözékek némelyike akár két ökör árát is kóstálta.

„Beszerezni ezeket a viseleteket, majd rekonstruálni, nem kis feladat. Nagyon sok utánajárással jár az, hogy hitelesen be tudjuk ezeket a viseleteket mutatni, a lábbelitől az alsóneműn át a fejviseletig. Mivel különböző bemutatókra járunk, így használódtak is ezek a viseletek, tehát karban kell tartani őket. Karbantartásnak számít például a vasalás, egy keményítés, aztán egy hiányzó gombnak a visszavarrása, vagy mondjuk egy rakott szoknyánál újra lerakni, újra vasalni, újra hajtogatni. Nagyon sok munkával jár, de én azt hiszem, hogy a látvány mindent megér és magáért beszél”-mondta Pitlik-Sipos Eszter.

A viseletek bemutatásán túl a helyi jellegzetességeknek megfelelő zenék is színesítik majd az eseményt, illetve néptáncprodukcióval is készülnek a szervezők.

A hagyományörző tárlat megnyitója este 7 órától kezdődik a János Zsigmond Unitárius Kollégium dísztermében, ezt követően pedig táncházban vehetnek részt az egybegyültek 10 órától a Heltai FolkCenterben.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?