Székelyföld Napok a kaláka jegyében

Pénteken tartották a Székelyföld Napok ünnepi megnyitóját Marosvásárhelyen, a Kultúrpalota nagytermében.

Maros, Hargita és Kovászna megyék immár 13. éve igyekeznek bemutatni Székelyföld sajátos értékeit, szellemi és tárgyi javait, hagyományait a Székelyföld Napok rendezvénysorozat keretében. Az évente megtartott eseménysorozat gerincét a megyei kulturális intézmények által utaztatott, elcserélt programok adják, illetve a székelyföldi települések által tervezett saját rendezvények.

„Az összefogás jegyében szerveztük meg a mai estét, a három megye együttműködésével jöhet létre az idei Székelyföldi Napok” – mondta Barabási Attila a Maros Művészegyüttes vezetője.A péntek esti nyitógála plakátja | Forrás: szekelyfoldnapok.ro

Pénteken két marosvásárhelyi kulturális intézmény összefogásában zajlottak az események: a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia és a Maros Művészegyüttes előadása nyújtott élményt a közönségnek. A két intézmény közösen próbált, és tanult egymástól. „A filharmónia énekkara együttműködött a Maros Művészegyüttes táncosaival, ami különlegessé tette a közös fellépést. Úgy egyeztünk meg a filharmónia igazgatójával, György Leventével, hogy a Maros Művészegyüttes az autentikus formát hozza színpadra táncban, zenében és népdalokban, míg a filharmónia feldolgozásokat mutat be” – folytatta Barabási Attila.

Hozzátette, zárásként a Maros Művészegyüttes Kodály Zoltán gyűjtéseiből adott elő, a filharmónia pedig Kodály műveinek a feldolgozásával ajándékozta meg a közönséget. Az igazgató azt is elmondta: Maros megye, és ezen belül a Maros Művészegyüttes idén főszervezőként vesz részt a Székelyföld Napokban, ugyanakkor örömmel tapasztalták, hogy minden kulturális intézmény, amelyik csatlakozott az eseménysorozathoz, jelentősen kivette a részét a munkából.

Barabási Attila rámutatott: idén vállalkozók is csatlakoztak a Székelyföld Napokhoz, az érdeklődők farmlátogatáson és termékkóstoláson is részt vehetnek Maros megyében. Azt is kiemelte, hogy több fiatal értelmiségi is csatlakozott az eseménysorozathoz. Maros megyében koncertek, előadások, bábszínházi előadások, civil szervezetek által szervezett programok, valamint kiállítások is megtekinthetők lesznek – összegezte Barabási Attila.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Ebben az évben a kaláka jegyében kerül megrendezésre a programsorozat október 7–16. között. A kaláka emberemlékezet óta természetes része az egyszerű ember életének. Olyan társas munka, amelynél a közösség tagjai egymásnak kölcsönösségi alapon munkát végeznek, és amelynél a segítők együtt, egyszerre, társaságban, rendszerint szórakozással egybekapcsoltan dolgoznak – mondták a szervezők.

A részletes program a www.szekelyfoldnapok.ro oldalon tekinthető meg hétfőtől, ugyanakkor a rendezvény Facebook-oldalán is követhetők az események.

Kapcsolódók

Kimaradt?