Hódít Szilágyságban a „Varrd magad a viseleted!” hagyományőrző program

Több szilágysági településen is túljelentkezés van a "Varrd magad a viseleted!" hagyományőrző program keretében indított  tanfolyamra, amelyen a fiatalok az idősebbektől elsajátíthatják a helyi népviselet megvarrását. Legutóbb Szilágycsehben mutatták be a „tanoncok" munkáit.

A „Varrd magad a viseleted!” program tavaly indult el, és már 15 Szilágy megyei településre jutott el. Célja, hogy a fiatal nemzedék tanulja meg a helyi népviselet varrásának csínját-bínját az idősebbektől, s vigyék tovább a hagyományt. Mindemellett a szervezőket is meglepte, hogy a tanfolyam milyen fontos közösségépítő szerepet is játszik azokon a településeken, amelyeken eddig felkarolták.

A programot a Szilágy Megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács (SzIT) indította el - ötletgazdája Bogya Anna, a SzIT elnöke -, a magyar kormány támogatásával, a Csoóri Sándor Alapon keresztül valósítják. A kezdeményezést az RMDSZ Szilágy megyei tisztségviselői a kezdetektől támogatták, olyannyira, hogy a tanfolyamok koordinátora Katona Ibolya, az RMDSZ Szilágy megyei szervezetének jogásza.

Kezdetben három Szilágy megyei településen indították el a népviselet-készítési tanfolyamot, s a szervezők attól tartottak, nem lesz elegendő jelentkező. Meglepetésre az egyik helyszínen, Krasznán akkora volt a túljelentkezés, hogy fejtörést okozott a szervezőknek a lebonyolítása. Így nem csoda, hogy a jelenlegi 15 település mellett további 15 helyszínen tervezik a tanfolyamok elindítását.

A „Varrd magad a viseleted!” program nem csak vidéken, hanem városon is népszerű. Zilahol például olyan nagy volt a túljelentkezés, hogy több csoport is indítani kellett. A megyeszékhely egyébként az egyik olyan szilágysági település, ahol nem találtak a szervezők forrásokat sajátos népviseletről. Így a zilahi tanfolyamok résztvevői a krasznai viselet, majd a tövisháti viselet megvarrását sajátítják el.

A program valamennyi helyszínen alapos dokumentálódással indít, mivel nincs két egyforma magyar népviselet Szilágyságban. Motívumaikban, szabásaikban településről településre eltérőek, legyen szó a pliszírozott szoknyákról, a bő felsingekről, a bő ujjú lengyelingeken át az egyszerűbb felsőkig.

A szervezők igyekeznek mindenhová elvinni a tanfolyamot, ahol igény fogalmazódik meg rá. Olyannyira sikeres a projekt, hogy Szatmár, Bihar és Maros megye is kérte a program kiterjesztését.

Kapcsolódók

Kimaradt?