Évadot zár a kolozsvári színház, meghirdették a 8. Interferenciák fesztivál időpontját

Nyolc bemutató előadás után zárja a 2021/2022-es évadot a Kolozsvári Állami Magyar Színház. A következő évad az augusztusi Kolozsvári Magyar Napokon kezdődik, és része lesz a novemberben nyolcadik alkalommal megszervezett Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál is.

A záruló évad nyolc bemutatója akkor is szép teljesítmény lenne, ha az évad első részére nem nyomta volna rá a bélyegét a világjárvány, míg a második felében pedig nem kellett volna a gazdasági nehézségekkel szembesülni – idézi Tompa Gábor igazgatót a színház közleménye.

Mint ismertették, a 229. évad első bemutatója, amelyre szeptemberben került sor, a Yuri Kordonsky által rendezett Cseresznyéskert című előadás volt. Váta Lóránd a Cseresznyéskertben Lopahin szerepének megformálásáért elnyerte a 30. UNITER-gálán a legjobb férfi főszereplő díját.

Októberben Eugène Ionesco Macbett című abszurd drámáját Silviu Purcărete állította színpadra. A produkció a legjobb előadás díjára volt esélyes a 30. UNITER-gálán.

Decemberben került bemutatásra Tompa Gábor rendezésében, Vecsei H. Miklós főszereplésével a világirodalom legismertebb Shakespeare-tragédiája, a Hamlet. Ezzel a bemutatóval kezdődött el a Kolozsvári Állami Magyar Színház téli miniévada, a Showcase 2021. A december 3-12. között megrendezett esemény tizenegy napja alatt a színház a legújabb bemutatóit és a pandémiás időszakban kevés alkalommal játszott előadásait láthatta a közönség, ugyanakkor kiállításmegnyitóra és könyvbemutatókra is sor került.Fotók: Biró István

A 2022-es év első bemutatója a Szerb Antal regénye nyomán készült Utas és holdvilág című előadás volt Botond Nagy rendezésében, amelynek a próbafolyamata még a 2020/2021-es évadban zajlott, viszont a járványügyi korlátozások nem tették lehetővé a produkció bemutatását.

Márciusban két bemutatót is megtekinthetett a kolozsvári közönség: Andrei Șerban negyedik alkalommal tért vissza a kolozsvári társulathoz, ez alkalommal Robert Icke kortárs angol szerző Szophoklész nyomán írt Oidipusz című tragédiáját rendezte meg kettős szereposztásban a nagyszínpadon, míg Sinkó Ferenc Anne Lepper Seymour – Csak véletlenül kerültem ide című kortárs német drámáját állította színpadra a színház stúdiótermében.

Az évad végén, júliusban két bemutatóra is sor került. A PROMÉTHEUSZ’22 című magyar, román, szlovén és angol nyelvű előadás Tompa Gábor rendezésében a Kolozsvári Állami Magyar Színház, a Konstancai Állami Színház és az SNT Drama Ljublajana koprodukciójaként, az Európai Színházi Unió Katasztrófa projektjének keretében jött létre. Az előadást a 8. Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztiválon láthatja újra a kolozsvári közönség.Prométheusz'22

A színház 2021/2022-es évada az Ifjú barbárok című előadás ősbemutatójával zárult ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében, amely a Kolozsvári Állami Magyar Színház és a Gyulai Várszínház közös produkciója. Az előadás Bartók Béla és Kodály Zoltán életéből inspirálódva, Vecsei H. Miklós szövege és az alkotócsapat improvizációi alapján jött létre.Ifjú barbárok

Több fesztiválon is szerepelt a társulat

Az elmúlt évadban több fesztiválon is részt vett a kolozsvári társulat: A Pornó – Feleségem története című dokumentum-játék Árkosi Árpád rendezésében az udvarhelyi 12. dráMA kortárs színházi találkozón, míg a Macbett című előadás a 13. krajovai Nemzetközi Shakespeare Színházi Fesztiválon szerepelt.

A budapesti Madách Nemzetközi Színházi Fesztivál két egymást követő kiadásán is részt vett a Kolozsvári Állami Magyar Színház: Henrik Ibsen Nóra című drámáját, Botond Nagy rendezésében a 7. MITEM-en, tavaly szeptemberben, míg Tompa Gábor Hamlet című rendezését a 8. MITEM-en, áprilisban láthatta a budapesti közönség.

Újra fizikai formában szervezik meg az Interferenciákat

Az augusztusban induló 230. évadban, november 17-27. között újra fizikai formában kerül megrendezésre az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál. A biennálé 8. kiadása a Félelem / Remény alcímet viseli.

A 2022/2023-as évad előadásait Béres László, Bocsárdi László, Nuno Cardoso, Szabó. K. István és Botond Nagy rendezők állítják színpadra.

A következő évad első bemutatójára október 5-én kerül sor: Tamási Áron Ősvigasztalás című színművét Béres László rendezésében láthatják a nézők.

A nyári szünetet követően, augusztusban a 13. Kolozsvári Magyar Napokon játszott előadásokkal várja újra közönségét a színház. Az augusztusi előadásokra jegyek augusztus 7-ig online vásárolhatóak a www.biletmaster.ro weboldalon, majd augusztus 8-tól a színház jegypénztárában is lehet jegyeket váltani.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?