Mi a te „kövérséged”? Önmagunk vállalásáról mutatnak be előadást Kolozsváron

Anne Lepper kortárs német drámaíró kövér gyerekeknek létrehozott szanatóriumban játszódó Seymour – Csak véletlenül kerültem ide című darabját mutatja be stúdiószínpadon a Kolozsvári Állami Magyar Színház. Sinkó Ferenc rendezése hangsúlyozza, jelképes „kövérsége” mindenkinek van.

A március 31-én, csütörtökön este nyolc órára meghirdetett bemutató előtt, kedden sajtótájékoztatón ismertették az előadást az alkotók. Anne Lepper darabját, amelyet Biró Eszter fordított, felolvasószínház formájában már bemutatta a kolozsvári színház 2016-ban. Mint megtudtuk, Sinkó Ferenc akkor ismerkedett meg a szöveggel, amelybe „első hallásra” beleszeretett, később pedig rendezőként közelített hozzá – annak ellenére, hogy a tőle megszokott mozgáscentrikus munkáktól eltérően itt sokkal fontosabb szerepet kap a szöveg. A korábbi alkotók közül többet meghívott az új projektbe: munkatársként Bodolai Balázst, aki a felolvasószínházi előadást rendezte, szereplőként Albert Csillát és Orbán Attilát, akik mellett fellép még Imre Éva, Tőtszegi Zsuzsa, Gedő Zsolt és Kiss Tamás.Sinkó Ferenc a Seymour próbáján | fotók: Biró István

Anne Lepper népszerű kortárs szerző, ami nem csoda, hiszen témái nagyon maiak, és könnyen átültethetőek egyik kultúrából a másikba, mondta el a sajtótájékoztatót moderáló Visky András, a Kolozsvári Állami Magyar Színház művészeti aligazgatója. A Seymour esetében ez a téma a testkép, az, hogy milyennek látjuk önmagunkat és milyennek látnak mások, illetve hogy mi az, ami ezt befolyásolja: önmagunk vállalásáról és a testtel kapcsolatos külső nyomásról szól a darab.

A produkció célja, hogy a nézők megtalálják saját „kövérségüket”, vagyis azt a valamit, amitől külső elvárásra szívesen megszabadulnának, és képesek legyenek legalább kérdéseket megfogalmazni ezekkel a külső elvárásokkal, illetve saját megfeleléskényszerükkel kapcsolatban, ha a válaszokra nem is találnak rá, derült ki a sajtótájékoztatón. Éppen ez indokolja azt a rendezői döntést, hogy ne a fizikai értelemben vett kövérségről szóljon az előadás, ne ezt jelenítsék meg a szereplők, hangsúlyozta Sinkó Ferenc.

A rendező elárulta: eredetileg a színészek személyes élményeiből szeretett volna kiindulni, később azonban mégis az előre megírt karakterek követésének „klasszikus útját” választotta, és a köztük kialakuló viszonyt firtatta, remélve, hogy a nézők tudnak majd velük azonosulni. A magunkra ismerést segíti a nézőtér rendhagyó elrendezése is, erről azonban az alkotók nem akartak sokat előre elárulni.

Az előadás díszlet- és fénytervezője a társulattal két korábbi produkciójában is közreműködő Mihai Păcurar, akinek „sűrű” képi világa fogta meg a rendezőt, a jelmeztervező pedig Sinkó Ferenc gyakori munkatársa, Gábor Zsófia, aki székelyföldi színházakkal, a Kolozsvári Nemzeti Színházzal és a Váróterem Projekttel is többször dolgozott. Fontos szerepe van az előadásban Danaga zenéjének: a zilahi származású Daniel Aga első sorban DJ, de az utóbbi időben a színházzal is szemez, Sinkó Ferenccel például a kolozsvári Ecsetgyárban bemutatott Parallelben dolgozott. A szöveg feszessé tétele Vajna Noémi dramaturg feladata volt, a színészeknek és neki is külön kihívást jelentett, hogy a szöveg központozás nélkül íródott, így alaposan át kellett gondolni az értelmezési lehetőségeket.

A színészek számára a keresés és a testtel kialakított viszony volt a próbafolyamat kulcsfogalma, derült ki az előadással kapcsolatban megfogalmazott gondolataikból. Orbán Attila a test gyötrelmeit megszenvedő, külvilág számára láthatatlan lélekre csodálkozott rá, Albert Csilla az ölelés- és szeretethiányt emelte ki saját karakterével kapcsolatban, Imre Éva elárulta, csalódott, amikor rájött, hogy az előadásban nem az lesz számára a kihívás, hogy olyan testet alakítson, ami eltér a sajátjától, így új értelmet kellett keresnie a szerepében, Gedő Zsolt a beilleszkedés érdekében gyakran észrevétlenül beáldozott nyitottság, kíváncsiság, másság árnyalatain töprengett el, Tőtszegi Zsuzsa az általa alakított szabálykövető karakter kapcsán a külvilág felé mutatott számtalan maszkot fejtette le magáról gondolatban, Kiss Tamás pedig egyenesen a szakmájára kérdezett rá, azt latolgatva, hogy milyen előnyei és hátrányai lehetnek annak, ha a színész megkeresi a személyes kapcsolódási pontokat a szerepéhez.

A Seymour – Csak véletlenül kerültem ide című előadás bemutatója március 31-én lesz a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében. A következő előadások április 7-én és 28-án lesznek, ezekre a biletmaster.ro-n, illetve a színház jegypénztárában lehet jegyeket váltani.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?