Brecht háborúellenes klasszikusát közösen mutatja be Drezda és Kolozsvár színháza

Armin Petras Kurázsi mama és gyermekei rendezésével kezdődik az UTE Fest – az Európai Színházi Unió 18. fesztiválja Kolozsváron november 19-én, kedden 19 órától, derül ki a szervezők közleményéből.

A Kurázsi mama és gyermekei a Kolozsvári Állami Magyar Színház és a Staatsschauspiel Dresden nemzetközi koprodukciója, az előadás drezdai változatának szeptember végén volt a bemutatója. A premiert megelőző pénteki sajtótájékoztatón Csép Zoltán programigazgató kérdezte az alkotókat a készülő előadásról.

Armin Petras a német és magyar színház hagyományai közötti különbségeket hangsúlyozta, amely egy izgalmas próbafolyamatot eredményezett. Ugyanakkor fontosnak tartotta kiemelni a színészekből és színészhallgatókból álló kórus szerepét: „Jelen vannak jól felismerhető figurák a színen, de a többiek, a tömeg, akik rohannak a színpadon, ők testesítik meg a háborút. Nagyon rövid és feszes munka volt, de örülök, mert úgy tűnik, működik az elképzelés. A háborút nem csak politikusok vívják, háború van az interneten, vagy a kultúrák között is, tehát Brecht szövege most is időszerű.”Az előadás jelmeztervezője, Cinzia Fossati absztrakt jelmezek megalkotására törekedett, melyek nem köthetőek egy bizonyos korhoz, de jól alátámasztják az instabil, háborús világ hangulatát.

A főszerepet játszó Laczó Júlia így beszélt az általa megformált Kurázsi mamáról : „A Kurázsi mama óriási kihívás. Erős nő, okos, nagyon jó üzletasszony. Az a fajta nő, aki soha nem tudja kimutatni a szeretetét, maximum csak egy pofonnal.  Semmit nem csinál véletlenül, mindent kigondol, de annyira pontosan, hogy nem veszi észre, hogy a gyermekeit elveszíti maga mellől. Akármilyen is ő, a saját erősségével és keménységével, nem csak magának árt, hanem a saját gyermekeinek is.”Az előadás létrehozásban közreműködött Olaf Altmann díszlettervező, Cinzia Fossati jelmeztervező, Denis Kooné Kuhnert koreográfus, Katrin Schmitz dramaturg és Norman Plathe-Narr fénytervező.

A Kurázsi mama és gyermekei címszerepét Laczó Júlia játssza, a további szerepekben Tőtszegi Zsuzsanna / Maria Tomoiagă, Buzási András, Marosán Csaba, Sinkó Ferenc, Balla Szabolcs és Kató Emőke látható, a tömegjelentek szereplő: Jerovszky Tímea, Varga Csilla, Kicsid Gizella, Csutak Réka, Ötvös Kinga, Fogarasi Alpár, Laczkó Vass Róbert, Adrian Nicolae, Ábrahám Antonella, Platz János, Szőcs Szilárd Péter, Szalantai Gellért, Szallos Norbert, Bálint Előd, Erdei Máté, Gyenge Tímea, Nagy Gellért, Nagy Kopeczky Kristóf, Orbán Szabolcs, Pánczél Kata, Sepsi Melinda, Szántusz Noémi, Tatár Zsuzsa, Varga Péter, Wagner Áron.A Kurázsi mama és gyermekei bemutatójára és a további előadásokra jegyek vásárolhatók a színház jegypénztárában, valamint online.

Kapcsolódók

Kimaradt?