Európa tizennégy reprezentatív színháza jön Kolozsvárra november végén

Tizenhárom ország tizennégy színházi társulatának előadása lesz jelen november 19. és 30. között az Európai Színházi Unió (UTE) 18. fesztiválján. Bár meg kellett húzni a nadrágszíjat, és le kellett mondani például a kiegészítő programokról, és a színházon kívüli helyszínekről, a szervezők büszkék arra, hogy a fesztivált épp Kolozsváron szervezik meg, ahol 11 éve utoljára helyet kapott, derült ki a hétfői sajtótájékoztatón.

Az UTE korábbi két hónapig tartó, kétmillió eurós költségvetésű grandiózus fesztiváljait 2009 óta egyetlen tagszínháznak helyet adó város sem vállalta fel. Az utolsót 2008-ban Kolozsvár és Bukarest, a Kolozsvári Állami Magyar Színház és a Bulandra Színház közösen szervezte meg. Ehelyett most szerényebb, 12 napos, kb. 400 ezer euróból megszervezett szemlét hozott össze vendéglátóként a Kolozsvári Állami Magyar Színház. Tompa Gábor, aki a kolozsvári társulat mellett 2018 májusától az Európai Színházi Uniót is vezeti, fontosnak tartotta a hosszú szünet után újraindítani a vándorfesztivált, ahol a tagszínházak megmutathatják, éppen hol tartanak. Az UTE-festet a következő években Moszkva, Porto, Köln és Prága látja vendégül, tudtuk meg.

Tompa Gábor úgy véli, hogy az 1990-ben, a korábbi vasfüggöny mindkét oldalán működő színházak bevonásával megalapított szervezet az Európai Uniót vetítette előre, és ma legfontosabb feladata, hogy segítsen a válságban levő intézménynek új identitást találni a sokszínűség felkarolásával. Az Európai Színházi Uniónak jelenleg 16 tagja van, Romániából a bukaresti Bulandra Színház és a Kolozsvári Állami Magyar Színház. Tagok olyan színházak lehetnek, amelyek vállalják az előadáscserét, a fesztiválok vendégül látását bizonyos időközönként, illetve az évi 13 ezer eurós tagdíj befizetését. A tagdíjakból tartják fenn a szervezet párizsi irodáját, és a fesztiválra, valamint fiatal alkotóknak szóló műhelymunkákra is fordítanak belőle.

A 18. UTE-fest költségvetésének kb. 65-70 százalékát romániai forrásokból, a művelődési minisztérium és a kolozsvári önkormányzat támogatásából, 30 százalékát pedig magyarországi pénzekből, a Bethlen Gábor Alap támogatásából fedezik, mondta el Tompa Gábor. Mivel 2019-ben késett Románia éves költségvetésének elfogadása, csak áprilisban vált biztossá, hogy sikerül megszervezni a fesztivált. A színházigazgató ezzel magyarázta, hogy a meghívott előadásokat nem fűzték fel egy adott témára, hanem a tagszínházak 2-3 javaslatából választották ki a reprezentatív és anyagilag vállalható produkciókat.A programban a nagyköltségvetésű repertoárdarabok és az egyszerűbb, de esztétikailag különleges stúdióelőadások váltják egymást. A fesztivál nagyszabásúbb előadásai a Bulandra Színház Lóvátett lovagok című Shakespeare-előadása Andrei Șerban rendezésében, a Prágai Városi Színház Rómeó és Júlia előadása Michal Dočekal rendezésében, a budapesti Vígszínház Diktátora, amelyben a Charlie Chaplin-filmet vitte színpadra Eszenyi Enikő, vagy a Danton halála című Georg Büchner-darab a portói São João Nemzeti Színház előadásában, Nuno Cardoso rendezésében. A stúdióelőadások közül pedig a Thesszalonikiből, Észak-Görögország Nemzeti Színházából érkező Elefánt, vagy a záróelőadás, a Schauspiel Köln Hogyan randizzunk egy feministával című előadása ígérkezik különlegesnek.A nyitóelőadás Bertold Brecht Kurázsi Mama és gyermekei című darabja lesz Armin Petras rendezésében, egy koprodukció a Kolozsvári Állami Magyar Színház és a Staatsschauspiel Dresden között. Drezdában már bemutatták németül az ottani színészekkel, november 19-én a magyar nyelvű változatot láthatja a közönség, a kolozsvári színészekkel, de lesz egy kétnyelvű, kevert szereposztású változat is.

Az alkotókkal közönségtalálkozókat is szerveznek az előadások másnapján, ezeket Visky András, a Kolozsvári Állami Magyar Színház művészeti igazgatója vezeti az emeleti előcsarnokban.

A jegyárak előadásonként változnak, a vendéglátó kolozsvári színház előadásaira teljes áron 40 lej, kedvezményesen 25-30 lej, a vendégelőadásokra 50-60, illetve 40 lej a belépő, amit a színház jegypénztárában vagy online lehet megvásárolni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?