Bemutatják a Rómeó és Júliát Kolozsváron, de alig fogunk ráismerni

Eredetileg 2020 szeptemberére tervezték, az előbemutatót végül január közepén tartották, nagyközönség előtt viszont a járvány miatt csak hat hónappal később, július 10-én mutatkozik be a Kolozsvári Állami Magyar Színház új Rómeó és Júliája. Az évad utolsó bemutatóját beharangozó keddi sajtótájékoztatón ifj. Vidnyánszky Attila rendező mindenkit megnyugtatott: ez a Rómeó és Júlia biztos nem az lesz, amire a cím hallatán bárki számítana.

A rendező-színész, akit a 2018-as Interferenciák fesztiválon bemutatott Woyzeck-rendezéséről és a 2019-es UTE-feszten játszott A diktátor című előadás főszerepéről ismerhet a kolozsvári közönség, Tompa Gábor színházigazgató kérdésére elmondta, mivel a Rómeó és Júliával kapcsolatban „már mindenkinek van valami a fejében”, azt tekintetta a feladatának, „hogy valami olyasmivel találkozzon a néző, ami egyáltalán nem az előképe, sőt színházilag is valami olyasmit kapjon, ami nem feltétlenül a leghagyományosabb, leghétköznapibb formája a színháznak”. „Nem csak az anyagot nem tiszteljük, hanem magát a színházat sem. Valami olyasmit szeretnénk elérni, hog a néző ne tudja pontosan, hogy hol volt aznap este... az biztos, hogy nem a színházban és nem a Rómeó és Júlián” – fogalmazott ifj. Vidnyánszky Attila.Ifj. Vidnyánszky Attila | fotók: Biró István

A rendező szerint a Rómeó és a Júlia alkalmas arra, hogy felvesse azt a kérdést, hogy ma tulajdonképpen mit jelent a szabadság. Nem csak az anyagot közelítette meg ebből az irányból, hanem a próbamódszerben is abból indult ki másfél évvel ezelőtt, hogy ki mikor érzi magát szabadnak, árulta el a sajtótájékoztatón.

Színészek szerepeket keresnek

A szereposztás nem csak azért különleges, mert a társulat három legfrisebb tagja (Román Eszter, Kiss Tamás és Gedő Zsolt) játszik benne, hanem azért is, mert Mercutiót Imre Éva alakítja, Capuletet és Montague-nét Szűcs Ervin, Capuletnét és Montague-t pedig Kézdi Imola. Imre Éva a szerepével kapcsolatban elmondta, hogy nem férfit, hanem nőies, inkább androgün alkatú Mercutiót alakít, aki Benvolióval és Rómeóval rendkívül izgalmas hármast alkot. Hasonlóan markáns csoportot képeznek Capuleték, Montaguék, valamint Páris, derült ki a színészek beszámolójából.

Ifj. Vidnyánszky Attila a szokatlan szereposztásról annyit mondott, hogy mindig színészeket képzel el, akik keresik a szerepüket, és ez a fajta „játékosság” megmutatkozik a szereposztásban, ráadásul Shakespeare-től sem idegen a nemi identitással való játék, miután az ő korában kizárólag férfiak játszottak a színházban. „Harmadrészt volt már szerencsém foglalkozni az anyaggal, egy egészen más típusú próbafolyamat volt, ahol nagyon izgalmasnak találtam azt a kémiát, ami Rómeó, Benvolio és Mercutio között van, és mepróbáltam valahogy rávilágítani arra a szereposztáson keresztül, hogy talán itt sokkal többről is szó van, mint amit első olvasatra én gondoltam erről az anyagról” – tette hozzá a rendező.Az alkotókat Tompa Gábor színházigazgató kérdezte

A címszerepeket alakító Kiss Tamást és Román Esztert a Maszol a próbafolyamat januári lezárásakor kérdezte az előadásról. A színésznő akkor úgy fogalmazott, éles karakterek vonulnak fel az előadásban, de pont Rómeó és Júlia azok, akik egyáltalán nem „elrajzoltak”, emiatt pedig furcsa és nehéz, hogy „hogyan illeszkedj a többiekhez, akik melletted egyáltalán nem drámát játsszanak, hanem valami teljesen mást”. „Folyamatosan hatások érik a nézőt, amivel Attila rengeteget dolgozik, és emiatt a néző egy idő után elengedi azt, hogy a Rómeó és Júlia történetet megkapja, és pontosan ettől tudnak azok a csendek megszületni, amiben a Shakespeare-i Rómeó és Júlia megtörténik” – mondta Kiss Tamás.

Jót tett az előadásnak, hogy fél évet „állt”

Az előadást fél éves szünet után ezen a héten kezdték el felfrissíteni. Ifj. Vidnyánszky Attila szerint izgalmas volt fél éves távlatból visszatekinteni a korábbi próbafolyamatra, és úgy véli, az idő csak jót tesz ennek a formának.

A társulat tagjai ugyanakkor más, markáns próbafolyamatokból „csöppentek” vissza a Rómeó és Júlia emlékeztető próbáira, ezt pedig mindenki másképp élte meg. A herceget alakító Váta Lóránd és Román Eszter is arról számolt be, hogy a díszlet előhívta a fél évvel ezelőtti emlékeket, Imre Éva úgy fogalmazott, ismét „fel kellett zárkózni” az elvárt szabad, fiatalos játékstílushoz, Kiss Tamásnak jót tett az eltelt félév, azalatt ugyanis jobban megismerte a társulatot, és már nem nyomasztja az újoncság terhe. Farkas Loránd és Szűcs Ervin bevallották, hogy nem sokra emlékeznek az előző próbafolyamatból, kiderült azonban, hogy szerepük olyan, hogy az a jó, ha elfelejtik, ahogy korábban játszották, a lényeg csak az, hogy a színpadon megtalálják azt a szabadságot, amit a rendező korábban említett. A dajkát alakító Albert Csilla arról beszélt, azért emlékszik élénken a június 17-i előbemutatóra, mert hosszú idő után akkor először ültek a nézőtéren, ha kevesen is. Mint hangsúlyozta, az előadásnak fontos szereplője a közönség, ezért már alig várja a bemutatót.Az alkotócsapat a keddi sajtótájékoztatón

Bogdán Zsolt elárulta, hogy későn „érkezett meg” Lőrinc barát szerepébe, a karakter nem forrott ki benne januárra, ezért is felejtette el fél év alatt, de úgy érzi, hogy a bemutatóig hátra levő napokban sikerül felzárkóznia a többiekhez. A Benvoliót játszó Gedő Zsolt számára a szabadság a biztonságérzet csökkenését is jelentette, a korábbi próbafolyamat alapján még azt sem tartotta kizártnak, hogy az emlékeztető próbákon egy teljesen új előadást alakítanak ki, emiatt aggódott is egy kicsit, de végül nem ez történt, árulta el.

A három órás előadást szombaton este 7-től mutatják be a nagyszínpadi stúdiótérben, a következő előadás másnap, július 11-én lesz. A társulat ezután nyári szabadságra megy, a következő évad pedig augusztus 22-én, a Hegedűs a háztetőn című musicallel kezdődik. Az első bemutató Csehov Cseresznyéskertje lesz szeptember elején, az előadást Jurij Kordonszkij rendezi.

(A címlapfotó a Rómeó és Júlia próbáján készült | forrás: a KÁMSZ Facebook-oldala)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?