Erdélyi képzőművészek munkáiból nyílt kiállítás a Déri Múzeumban

A tárlat a Böhm család magángyűjteményének reprezentatív darabjait mutatja be a közönségnek.

Erdély művészete a két világháború között címmel a nagyváradi származású Böhm József magángyűjtő gyűjteményéből nyílt kiállítás pénteken a debreceni Déri Múzeumban. A Freibergben élő  Böhm család két generáción keresztül át gyarapította magángyűjteményét, mely jelenleg 250 műtárgyból áll. A gyűjteményben modern és kortárs alkotások egyaránt megtalálhatók. Id. Böhm József a 60-as évektől egy reprezentatív „erdélyi galéria” kialakításán fáradozott, hogy a perifériaként kezelt transzilván művészet az őt megillető helyre kerüljön Európa XX. századi palettáján. Munkáját jelenleg fia, ifj. Böhm József folytatja.  Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára a tárlat megnyitóján a kultúra közösségépítő és identitásformáló erejéről beszélt.

„Amikor az erdélyi iskoláról beszélünk, különösen fontos hangsúlyozni, hogy Erdélynek ez egy más arcát mutatja meg, mint amivel a legtöbb ember találkozik. (…) Bár a népi kultúrában gyökereznek, de ez valójában egy nagyon is urbánus művészet, ami tökéletesen megállja a helyét bármilyen összehasonlításban a világon” - magyarázta Vincze Máté.

Puskás István, Debrecen alpolgármestere a Böhm-gyűjtemény fontos küldetésének nevezte, hogy az Erdélyen belüli kulturális sokszínűséget tudja megmutatni, hogyan fűzi Erdélyt a képzőművészet az európai kultúra gazdag kontextusába.

Böcskei László nagyváradi római katolikus megyéspüspök felidézte, hogy a Böhm-gyűjtemény egy részét a közelmúltban a váradi püspöki palotában mutatták be. A kollekció legnagyobb érdemének nevezte, hogy átfogó és reprezentatív épet ad az európai jelentőségű nagybányai festőiskola második, két világháború közötti aranykoráról, és a részben ebből kisarjadó kolozsvári, nagyváradi, nagyszebeni és brassói művészeti központok életéről.

Angi János, a Déri Múzeum igazgatója jelezte: a kormány állami garanciavállalással tette lehetővé, hogy a kiállítás Magyarországra kerülhessen. A tárlat szakmai megnyitóját Kelen Anna művészettörténész tartotta, majd Böhm József magángyűjtő tartott szubjektív tárlatvezetést.

Az életképeket, portrékat, tájképeket bemutató tárlat 2024 január 21-ig tekinthető meg.

Kapcsolódók

Kimaradt?