Belső lépcsők – Kerekes Gyöngyi tárlat látható a marosvásárhelyi Kultúrpalotában

A hétvégéig látogatható kiállítás a nagyváradi képzőművész öt alkotói ciklusának darabjait gyűjti egybe.

Kerekes Gyöngyi, Belső lépcsők című tárlata látható a  Marosvásárhelyi Kultúrpalotában. A kiállítás a marosvásárhelyi származású, a 80-as évek óta Nagyváradon élő alkotó munkásságának három és fél évtizedét öleli fel.Fotó: Újvárossy László

A kiállított művek öt ciklusba tartoznak. A Herbárium 1988 és 1991 között született, ihletői a marosvásárhelyi szülői ház kertjében szerzett élmények voltak, munkák a „természetes spiritualitás” kifejezői, visszatérő elemük a falevél.

Az Egyensúly keresése az 1992-1994 periódus gyümölcse. Ebben az alkotó szimbólumokkal próbált meg örökérvényű igazságokat kifejezni, „megélve a szabadság élményét a papír vizuális terében”. A Változások Könyvét a Ji Csing című, kínai filozofikus jóskönyv ihlette. A sorozat kompozíciói 1997 és 1999 között készültek.

A Spirutiális kertek – Íriszek sorozattal a művész az ember és istenség közti egység bemutatására vállalkozott a kör szimbolikája által. Időben ez a ciklus a legnagyobb, 2000 és 2017 között született.

Az ötödik ciklus a 2020-ban készült, öt részből álló, Belső lépcsők című festmény. Az alkotó ebben próbálta kifejezésre juttatni azt, amire egész munkásságában törekedett: „a harmónia, a békesség, a derű iránti vágy realizálását”.

Kerekes Gyöngyi 1983-ban diplomázott a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskolán. Főleg avantgárd felfogású grafikákat, akvarelleket, kollázsokat készít. Tagja volt a 35-ös Műhely nevű nagyváradi alkotói csoportnak. Romániában, Magyarországon, Szlovákiában, Hollandiában, Franciaországban, Svédországban, Szlovéniában és Bulgáriában állított ki. Művei megtalálhatók hazai, magyarországi és felvidéki közgyűjteményekben, köztük a bukaresti Modern Művészetek Múzeumában.

A marosvásárhelyi kiállítás a hétvégéig tekinthető meg.

Kapcsolódók

Kimaradt?