Filozófiai kert - Wagner Nándor szobrászművész főművét állították ki Nagyváradon

Az eredeti szoborcsoportnak 3D-s nyomtatóval készült másolata látható a Gheorghe Șincai Megyei Könyvtár előcsarnokában.

Nagyvárad és Biharkeresztes közti biciklitúrával rajtoltak el vasárnap, június 18-án az idei Szent László Napok, kedden pedig egy kulturális csemegével folytatódtak. A Wagner Nándor főművének tartott Filozófiai kert a Gheorghe Șincai Megyei Könyvtár előcsarnokában látható, a megnyitóra szépszámú érdeklődő jelenlétében került sor.

A szerző felvétele

A világhírű szobrászművész 1922-ben született Nagyváradon. A most kiállított alkotás érdekessége az, hogy az eredetinek 3D-s nyomtatóval készült másolata, melyet tavaly, a művész születésének centenáriumán állítottak ki első alkalommal a budapesti Műcsarnokban.

A szoborcsoporton Wagner Nándor húsz éven át dolgozott, 1977 és 1997 között, majd Budapestnek ajándékozta, a Gellért-hegyen áll. A mű egy variánsa Japánban látható.

A kompozíciót nyolc egészalakos szobor alkotja. Középen, egy kör peremén, öt nagy vallásalapító, Ábrahám, Ehnaton (IV. Amenhotep) fáraó, Jézus, Buddha és Lao-Ce áll, valamennyien a kör középpontja felé néznek. A körön kívül, egyvonalban három másik kultúrhéroszt sorakoztatott fel az alkotó: Assziszi Szent Ferencet, a buddhizmust Kínába elvivő, a csan- és a zen-buddhizmus alapítójának számító Boddhidarmát, valamint az erőszakmentesség modern apostolát, Mahatma Gandhit.

Alkotásának üzenetét Wagner Nándor ekképp fogalmazta meg: „Együttműködés egymás jobb megértéséért!... Hogy a különböző kultúrák és vallási irányzatok képesek legyenek közelebb kerülni egymáshoz, vissza kell térnünk ahhoz, ami összeköt bennünket.”

Wagner Nándor igazi világpolgár volt, élete során rendelkezett román, magyar, svéd és japán állampolgársággal is. A 40-es évektől az 56-forradalomig Magyarországon élt, 1957-ben Svédországban telepedett le, 1967-ben pedig második, japán feleségével a Felkelő Nap Országába költözött, ott is hunyt el.

A váradi kiállításnak része az alkotó és második felesége, Csijo Akijama mellszobra is. A megyei könyvtár előcsarnoka ideálisnak a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető helyszín a műnek, zsúfolt, nem nyújt megfelelő perspektívát a néző számára, ráadásul a kompozíció közelében áll egy attól teljesen elütő, a berendezéshez tartozó mellszobor. Egyértelmű, hogy a szervezők kényszerből választották ezt a helyszínt, nem könnyű egy ilyen szoborcsoport számára megfelelő teret találni Nagyváradon.

Wagner Nándor jelképes hazatérésére szülővárosába 2005-ben került sor, akkor avatták fel a Petőfi-parkban a József Attilát ábrázoló szobrát, melyet özvegye ajándékozott Nagyváradnak. Időközben emléktáblával jelölték meg a művész szülőházát.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?