Drónparádéval készül Nagyvárad a szecessziós világnapra

Kétszáz drón színesíti be az eget Nagyváradon a szecessziós világnap alkalmával, ugyanakkor ékszerfesztivált, koncerteket és kiállításokat is szerveznek a Sebes-Körös-parti városban az art nouveau jegyében.

Fotó: Oradea Heritage/archív felvétel

Az Oradea Heritage, azaz a Bihar megyei műemlékvédelmi alapítvány tájékoztatása alapján a világnapra tervezett különleges előadás alkalmával a drónok segítségével rajzolnak az égre a Fekete Sas Palota ihlette, szecessziós stílusú elemeket június 10-én, szombaton 22.30 órai kezdettel a Szent László téren. Ugyanott lép fel aznap 21 órától a Nagyváradi Állami Filharmónia zenekara és kórusa, amelyik a Kolozsvári Állami Operaház közreműködésével, Harmonies of Art Nouveau című előadására várja az érdeklődőket. A koncert során Kele Brigitta, Florin Estefan és Ioan Hotea Donizetti, Verdi és Bizet operáiból adnak elő áriákat.

A szecessziós világnapra megnyitja kapuját a felújítás alatt álló egykori Szabadság mozi a Fekete Sas palotában, ahol kiállításokat szerveznek. Ez június 10-én és 11-én 10 és 20 óra között látogatható.

Nem kell viszont hétvégig várni a szecesszió jegyében szervezett eseményekre: szerdán ugyanis ötnapos nemzetközi ékszerkiállítás nyílik a Darvas-La Roche-házban és a nagyváradi Neológ Zsinagógában. Az eseményre húsz országból, összesen 40 ékszertervező érkezik egyedi tervezésű, művészi kiegészítőkkel. A fesztivál keretében kiállításokat és divatbemutatót is tartanak.

A szecessziós világnapot 2013 óta ünneplik június 10-én, Antonio Gaudi és Lechner Ödön építészek emléke előtt adózva. Romániából, mint ismeretes, Nagyvárad az egyedüli város, amely tagja az európai szecessziós városok 1999-ben alapított hálózatának.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?