Kétes irányba fordult a nagyváradi „drónfutár” ügye

Bírálják a Nagyváradon biológiai minták szállítása érdekében tesztelt orvosi „drónfutárt”. Az önkormányzat képviselői hangsúlyozták: nincs pénzügyi kötelezettségük a kísérleti projektben részt vevő ausztrál Skyy Network vállalt felé.

Kétkedés övezi azt a Nagyváradon január derekán bejelentett kísérleti projektet, amelynek célja, hogy drónokkal szállítsák a biológiai mintákat a város kórházai között. A forradalminak tartott orvosi „drónfutár” hivatalos bemutatója sem volt zökkenőmentes, a Bihoreanul hetilap pedig úgy tudja, korábban is volt téves landolása a drónnak.

A lapnak név nélkül nyilatkozó szakember szerint ez azért fordulhatott elő, mert kínai gyártmányú, kevésbé performáns eszközt használtak. Úgy véli, annak értéke nem éri el az önkormányzat képviselői által korábban beharangozott 60 ezer eurós árat. Nyolcezer euróra becsüli az értékét, ugyanakkor egy intelligens drón mintegy 20 ezer euróba kerül, és ez az összeg magába foglalja a minták szállításhoz szükséges, Magyarországon is gyártott speciális tárolódoboz nagyjából 2 ezer eurós költségét is.

Fotó: Bihoreanul

A drónokat, mint a Maszolon is megírtuk, az ausztráliai Skyy Network vállalat biztosítja a nagyváradi önkormányzattal kötött együttműködési szerződés révén. A céget Rory Houston volt katonai pilóta képviseli, időközben viszont kiderült az is, hogy a 2020-ban félmillió dolláros New York-i pénzalappal indult startup-vállalkozásnak román részvényesi is vannak: Sorin Moisă volt europarlamenti képviselő, valamint Lucian Despoiu, az eJobs egyik alapítója.

Gheorghe Carp kórházmenedzser és Mihai Jurca városmenedzser egyaránt hangsúlyozták, hogy egyelőre semmilyen pénzügyi kötelezettségük nincs a vállalat felé. Utóbbi a Bihoreanulnak elismerte: a tesztelés rámutatott arra, hogy erősebb drónra van szükségük, de egyelőre arra várnak, hogy a Skyy Network pontos adatokat küldjön a „drónfutár” esetleges költségeiről.

A drónhasználattal a minták szállítási idejét és az azzal járó költségeket szeretnék lecsökkenteni. A félresikerült tesztelés azonban önmagában 3700 euróba került.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?

banner_c9R6XLX8_banner_uAfkoMzW_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_1920x1100.jpg
banner_mPvSBO0F_banner_8CGaT4FL_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_580x1100.jpg