Filmvetítés és beszélgetés a holokauszt emlékezetéről Nagyváradon

Már csak az van, ami nincs – A holokauszt emlékezete a mai Magyarországon címmel készített dokumentumfilmet Csepeli György, Kiss Richárd, Papp Richárd és Surányi András fókuszcsoportos beszélgetések alapján. A filmet Nagyváradon vetítik szerdán 18 órától a Léda-házban. A filmvetítés után beszélgetést tartanak Csepeli György szociálpszichológussal.

A rendszerváltás óta eltelt három évtizedben részletesebb holokausztoktatást vezettek be az iskolai tantervekbe, valamint emlékművek, múzeumok épültek, könyvek és filmek jelentek meg a holokausztra való emlékezés érdekében.

Csepeli György | Fotó: BBTE Magyar Szociológia és Szociális Munka Intézet

Felmerül azonban, hogy mindez hogyan járul hozzá a holokauszt emlékezetének fenntartásához, milyen jelentéssel bír ma a holokausztra való emlékezés a különböző generációk között, különböző településeken?

A film négy lokális közösségben, három generáció körében készített csoportos interjúk révén vizsgálta a holokauszt-emlékezet generációs változásait. A négy választott településen (Budapest, Kőszeg, Ricse és Nagyvárad) készített interjúk lehetőséget adnak a holokauszt-emlékezet magyarországi és határon túli magyarok körében mutatkozó egyezéseinek és különbségeinek összehasonlító elemzésére is.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?