Nagyváradon szombaton tartják a múzeumok éjszakáját

Nagyvárad minden múzeumában és gyűjteményénél várják az érdeklődőket július 3-án, szombaton a múzeumok éjszakáján, amikor a belépés ingyenes lesz a kiállításokra.

A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség szombaton 19 órától éjfélig a járványügyi előírások betartása mellett három helyszínen fogadja a látogatókat. Megtekinthető a székesegyház, az egyházművészeti gyűjtemény a felújítás alatt álló püspöki palota első emeletén, illetve a Gránátalma Patikatörténeti Gyűjtemény (Republicii/Fő utca 33. szám.). A székesegyházat és az egyházművészeti gyűjteményt legtöbb 30 ember, a patikatörténeti gyűjteményt maximum 15 fő tekintheti meg egy időben. Beléphetnek mindazok, akiknek a testhőmérséklete nem haladja meg a 37,3 fokot, használják a bejáratoknál rendelkezésére álló kézfertőtlenítőt, illetve rendeltetésének megfelelően viselik a védőmaszkot. A püspöki palota kertjébe tilos kutyával vagy kerékpárral belépni, illetve alkoholt fogyasztani, és tilos az alkohol fogyasztása az összes kiállítási helyszínen és azok közvetlen közelében is.

A Körösvidéki Múzeum és más egyházi kiállítások is látogathatóak

Az immár a váradi városi múzeummal összevont Körösvidéki Múzeum is várja a látogatókat szintén 19 óra és éjfél között. A múzeum székhelyén (Rulikovszky/Armatei Române 1/A sz.) az állandó kiállítások, a Vivarium és a tarantula-tárlat is látogatható, illetve a történelmi részleg raktárában megnézhetik a régi könyveket a látogatók, az épületet és a szökőkutat kivilágítják majd. Az Ady Endre Emlékmúzeumban, valamint a Iosif Vulcan illetve Aurel Lazăr nevét viselő emlékmúzeumokban is várják a látogatókat. A Körösvidéki Múzeumba legtöbb húsz, az emlékmúzeumokba legtöbb tíz látogató mehet be egyszerre, a testhőmérséklet mérése, a kézfertőtlenítő és a maszk használata mindenütt kötelező.

A várban található városi múzeum állandó tárlatai mellett a váradi ortodox püspökség (Úri/R. Ciorogariu utca 3. sz.) múzeuma, illetve a Szent Miklós görögkatolikus katedrális (Beöthy Ödön/I. Maniu utca 1. sz.) múzeuma is nyitva tart.

Nem mindenhol tart éjfélig az éjszaka

Néhány múzeumban nem éjfélig, csak 22 óráig fogadják a látogatókat. Ezek közé tartozik az I. Ferdinánd Király Katonai Múzeum (Rulikovszky/Armatei Române utca 24/A sz.), amely előtt egyébként katonadalok is szólnak majd. A Darvas–La Roche házban lévő szecessziós múzeum, az ortodox zsinagóga (Zárda/Mihai Viteazul utca 1. sz.), a neológ zsinagóga (Kossuth/Independenţei utca 22. sz.) valamint a Zsidó Történeti Múzeum (Teleki/Primăriei utca 25. sz.) is este 10-ig várja a látogatókat, a járványügyi előírások betartása ezekben is kötelező.

(Címlapfotó: Fried Noémi Lujza)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?