Alkotói pályázat: perifériák témában vár „vizuális kritikákat” a PKE Művészeti Tanszéke

2022-ben is meghirdeti az aktuális társadalmi problémákra reflektáló Publicritic elnevezésű vizuális kritikai pályázatát a Partiumi Keresztény Egyetem Művészeti Tanszéke a Szent László Napok nagyváradi kulturális fesztivállal partnerségben. A nemzetközi pályázat témája a perifériák, most a plakátok mellett mozgó GIF-ek is beküldhetőek.

A kiírók közleménye szerint a Publicritic felhívás és kiállítás célja motiválni az alkotókat, hogy merjenek állást foglalni és vizuálisan kifejezni a véleményüket, illetve felhívni a szélesebb közönség figyelmét a jelen problémáira. „Szilárdan valljuk, hogy a társadalom látókörének bővítése egyben a fenntartható jövő építésének alapköve is. Éppen ezért a Publicritickel egy olyan véleményformálást kezdeményezünk, amelyben bárki részt vehet alkotóként vagy befogadóként, mind a fizikai térben, mind pedig online” – írják.Kiállított pályamunka a Publicritic 2021-es kiadásán | fotó: Szent László Napok

A vizuális kritikákat olyan témákban várják plakátok és animált GIF-ek formájában, mint a kisebbségek helyzete, a belváros és a külváros vagy éppen a falu és a város közötti különbségek, illetve a felzárkóztatás, a területek és a határok feletti viszálykodás, az életminőségi és a hitrendszeri különbségekből adódó ellentétek, a verbális és a fizikai erőszak károssága, illetve az emberi kapcsolatokat érintő és egyéb jellegű perifériák.

A pályázat nemzetközi, tehát állampolgárságtól függetlenül bárki nevezhet, aki betöltötte a 18. életévét. Nevezni egyéni úton lehet a www.publicritic.com oldalon a SUBMIT A CRITIQUE gombra kattintva, a nevezési űrlap kitöltésével és az alkotások digitális reprodukcióinak feltöltésével. Ugyanitt érhetőek el részletek a pályázati felhívásról, részvételi feltételekről és szabályzatról, illetve a beküldendő munkák paramétereiről. A jelentkezési határidő: 2022. április 30., 24:00 (UTC+2) óra.

A Publicritic zsűrijét idén Brian T. Flinn képzőművész (Central Connecticut State University, US), Kelemen Attila marketingigazgató (OTP Bank Románia), Kiss Melinda animációs tervezőművész (Budapesti Metropolitan Egyetem) és Radu Igazság animációsfilm-rendező (I. L. Caragiale Színház- és Filmművészeti Egyetem, Bukarest) alkotja. A zsűrizés két külön kategóriában történik: plakát- és GIF-szekcióban. A díjazás hasonló összegű mindkét szekcióban: 1000, 500, 300, 300 eurót vihetnek haza azok az alkotók, akiknek kritikai munkája elnyeri a zsűri tetszését.

Bemutatják a beválogatott munkákat a Szent László Napokon

A szervezők ugyanakkor – hűen mottójukhoz – idén is utcára viszik a kritikákat: a szakmai zsűri által beválogatott munkák a Szent László Napok keretében, június végétől két héten át megtekinthetőek lesznek Nagyvárad utcáin city-lightok és billboardok formájában. Az alkotásokat emellett közzéteszik a Publicritic weboldalán, közösségi platformjain, közönségszavazás révén interakcióra adnak lehetőséget, illetve június végére kiadják a második katalógust.Fotó: Szent László Napok

A Publicritic kritikai plakátpályázatot 2021-ben hirdette meg először a Partiumi Keresztény Egyetem Művészeti Tanszéke és a Szent László Napok. Tavaly a tematikus hívószó a digitális szmog volt. A nevezési idő alatt a pályázók összesen 256 kritikai alkotással reflektáltak a rohamosan sűrűsödő online kép- és információáradat, a digitális zaj káros vagy jótékony hatásaira. A 154 alkotóból 83 Magyarország területéről, 70 pedig Romániából nevezett.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?