Magyar nyelvű magánénekképzés indul a Partiumi Keresztény Egyetemen

Magyar nyelvű magánének szakos képzést indít a most kezdődő tanévben a nagyváradi székhelyű Partiumi Keresztény Egyetem (PKE). Az elismert operaénekes, Molnár Levente kezdeményezésére létrejött szak az első kifejezetten magánének-oktatást nyújtó magyar nyelvű képzés az országban.

A román kormány augusztus 31-én elfogadta azt a kormányhatározatot, amely engedélyezi a Magánének szak indítását a nagyváradi székhelyű Partiumi Keresztény Egyetemen (PKE). A beiratkozás az őszi felvételire szeptember 7–18. között zajlik. Az online felvételit szeptember 21-én tartják meg.

A 2020–2021-es tanévtől indul az első romániai magyar nyelvű Magánének (Canto) szak a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemen. A képzés Molnár Levente erdélyi származású, nemzetközi téren ismert és elismert operaénekes kezdeményezésére jött létre, aki egyben a leendő szak oktatója számos, szintén nemzetközi karrierrel rendelkező művész mellett.

A szakemberekből álló oktatói testület mellett a leendő hallgatók művészi fejlődését segítik majd a rendszeres mesterkurzusok, reprezentatív fellépési lehetőségek, valamint az egyéni mentorálás, tehetség- és karriergondozás.

A Partiumi Keresztény Egyetemen eddig Zene alapképzésre és Zeneművészet az audiovizuális kultúrában mesterképzésre lehetett jelentkezni. A felsőoktatási szintű magyar nyelvű zenei képzés 1996 őszén indult Nagyváradon, a Partium Keresztény Egyetem elődjében, a Sulyok István Református Főiskolán. Jelenleg a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen és a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Református Tanárképző Karán folyik még magyar nyelvű zenei képzés egyetemi szinten.

A PKE magánének szakára történő iratkozással kapcsolatos bővebb információkat az egyetem honlapján találhatnak az érdeklődők, de a maganenek@partium.ro, valamint az mt@partium.ro email címen is lehet érdeklődni.

Kapcsolódók

Kimaradt?