Megkezdődött Thurzó Zoltán nagyváradi zongoraművész világrekord-kísérlete

Amint a Maszolon korábban beszámoltunk róla, zongorázási világcsúcs megdöntésére készül Thurzó Zoltán nagyváradi zongoraművész. A zenész november 30. és december 6. között 130 órás folyamatos koncertet tart.

A nagyváradi zongoraművész ezzel bekerülne a Guiness Rekordok Könyvébe „a világ leghosszabb egyszemélyes zongorajáték-maratonja” kategóriában. A tervek szerint Thurzó Zoltán december 6-án 4.50-kor fejezi be világrekord-kísérletét. A jelenlegi rekord az indiai Mrityunjay Sharmáé, aki 127 órát, 8 percet és 38 másodpercet játszott megszakítás nélkül a hangszeren.

Fotó: Facebook/Thurzó Zoltán

A 38 éves nagyváradi zongorista a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében kezdte meg a világrekord-kísérletet, melynek folyamatába Thurzó Zoltán hivatalos Facebook-oldalán élő video-bejelentkezések révén bárki betekintést nyerhet az öt nap folyamán.

Thurzó Zoltán nem alkalmazottja egyetlen közintézménynek sem, a hazai és főként a külföldi koncertjeiből biztosítja a megélhetését. Zenei repertoárja több ezer darabból áll, ezekből több mint 450-et készül eljátszani a csúcsdöntési kísérlete során, közöttük Mozart összes szonátáját. A művész így tiszteleg a 230 éve elhunyt zeneszerző emléke előtt. A zongorajáték-maraton november 30-án reggel kezdődött meg és a tervek szerint december 4-én 23 órakor ér véget.

Minden órában a rendelkezésére áll öt perc szünet, amelyet vagy felhasznál, vagy felhalmoz. Ugyanígy felhalmozhatja a darabok közötti 30 másodperces szünetet is.

E szerint Thurzó Zoltán a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében zenél, ugyanitt tud enni, aludni és mosakodni is. Azt tervezi, hogy az első két és fél napon megszakítás nélkül zongorázik, és a felhalmozott szüneteket alvásra szánja.

Kapcsolódók

Kimaradt?