Erdély legjei – Fehér megye: a torockói Somodi kalács

Bár a Somodi kalács eredetéről semmilyen feljegyzés nem maradt fenn, ami igazolná, hogy honnan származik, viszont az tény, hogy a két Fehér megyei falunak, Torockónak és Torockószentgyörgynek ez a helyi specialitása. Somodi kalácsot ünnepekre készítenek, és fontosabb eseményekkor, keresztelőn, esküvőn is mindig megtalálható az asztalokon. Receptje nagyon egyszerű, viszont íze annál finomabb, és ezt is, mint a legtöbb süteményt, mindenki kicsit másképp készíti, hiszen receptje a családban száll anyáról lányára.

‎Vasinka Tünde cukrász készítette el a Maszol csapatának a híres Somodi kalácsot. A cukrász torockói otthonában fogadott, és takaros kis konyhájában mutatta meg a kalácskészítés fortélyait. Mint mondta, a Somodi kalácsnak egyszerű a receptje, és szerinte bárki elkészítheti otthon. A tésztához liszt, cukor, tojás, só és olvasztott vaj kell, a töltelékhez pedig fahéj, cukor és vaj. „A tésztát megdagasztjuk, megkelesztjük, majd leszaggatjuk, utána jön a nyújtás, majd a cukor és a fahéj keverékével megszórjuk a kinyújtott tésztát, meglocsoljuk olvasztott vajjal, majd jöhet a feltekerés. Hagyományos módon cserépedényben és kemencében sütik, de akár egyéb sütőtálban is elkészíthető, tepsiben” – magyarázta Vasinka Tünde.

Torockói vendéglátónk négy éve készíti a Somodi kalácsot, amióta van sütőkemencéje otthon. A receptet az édesanyjától tanulta, aki szintén az ő édesanyjától leste el, így öröklődik generációról generációra a tudás. Tünde rengeteget kérdezősködött Torockó idősebbjeitől, hogy megtudja, mi az, amit még javítania kéne receptjén, ám az évek múltán már úgy érzi, kitapasztalta a kalács rejtelmeit. A cukrász szerint a fiatalabbak közül sajnos nagyon kevesen készítenek Somodi kalácsot, hiszen „munkás”, legalább hat órába telik a kelesztéssel és sütéssel együtt, míg elkészül.

Elmondta: a töltelék csak cukorból és fahéjból áll, és fahéjat ízlés szerint lehet használni, annak függvényében, hogy ki mennyire szereti, lehet többet vagy kevesebbet hozzátenni. A kinyújtott tésztára kell rászórni a fahéj és cukor keverékét, majd olvasztott vajjal jól meg kell locsolni, ez adja meg a finom ízét a kalácsnak, és így akár több napon keresztül sem szárad ki. Vasinka Tünde rámutatott, van, aki használ mazsolát is a Somodi kalácshoz, ám az eredeti recept szerint nincsen benne semmi más, csak fahéjas cukor.

Vasinka Tünde nagyon sokszor készített már Somodi kalácsot, szerinte attól különleges ez a recept, mert fahéjas-cukros kalácsról van szó, ami nem túl gyakori az ünnepi asztalokon. „Nagyon könnyed, leveles, réteges tésztája van a kalácsnak, és mivel olvasztott vajjal is meg van locsolva, akár több napig is friss maradhat sütés után. Az edény alján pedig cukormáz keletkezik, ami nagyon talál a fahéjas ízzel. Ez teszi igazán különlegessé és egyedivé ezt a kalácsot, és mifelénk elmaradhatatlan minden ünnepi asztalról. Ugyanakkor sehol máshol nem lehet megkóstolni, csak Torockón és Torockószentgyörgyön, így mindenkinek ajánlom, ha erre jár, kóstolja meg ezt a finomságot” – mondta a cukrász.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?