Erdély legjei: Szilágy megye – a Kárásztelek Pezsgőpincészet

A Kárászteleki pezsgőpincészet termékei ma már az európai pezsgők élvonalában kapnak helyet: több arany és ezüstérmet is hazavittek az évek során a Pezsgővilágbajnokságról. A Champagne and Sparkling Wine World Championship ítészei 2017-ben két ezüst, majd a következő években aranyéremmel tüntették ki a pincészetet, valamint a World Champion Rising Star és National Champion trófeát is hazavihették. Arról, hogy miképpen jutott el ilyen messzire az erdélyi pincészet, hogy miért a hagyományos, Champagne-ban is használatos módon készítik a pezsgőt és milyen a romániai pezsgőipar jelene, a pincészet ügyvezetője, Leitersdorfer Edit mesélt.

A kárászteleki borrégió az elmúlt négyszáz évben váltakozva élt át virágzó és veszteséges korszakokat: a falu körül nagyjából háromszáz hektáron mindenütt szőlő termett a kommunista időben, amelyet a szilágysomlyói pezsgőgyár dolgozott fel, ám 1986-ben leállt a termelés. Akkor került fel újra a Kárpát-medencei bortérképére a falu, amikor 2011-ben megalapították a Kárásztelek Pezsgőpincészetet. Gál Tibor magyarországi borász nézte ki a területet még 2004-ben, ő lett volna az egyik befektető, ám hirtelen bekövetkezett halála miatt még váratott magára a pincészet létrehozása. 2011-ben vágtak végül bele a projektbe és telepítettek szőlőt 22 hektáron, Kárásztelek déli fekvésű domboldalán, ahol a borász annak idején kinézte a területet. „Jól érezte Gál Tibor, hogy ez a termőhely pezsgőhöz kiváló lesz” – mondta Leitersdorfer Edit, a pincészet megalakulásról mesélve.

A pezsgőpincészet tulajdonosai erdélyi és magyarországi kötődésű befektetők, a Pannonhalmi Főapátság és egy tokaji szőlőbirtokos is a magyarországi befektetői csoport tagját képezik. A pincészetet első pillanattól kezdve úgy hozták létre, hogy a pezsgőkészítésen legyen a hangsúly, ezért pezsgőnek megfelelő szőlőfajtákat ültették: chardonnay-t, pinot noirt, illetve királyleánykát is, hiszen az a helyi fajta, és abból készül a gyöngyöző boruk.

Hagyományos módon készítik a pezsgőt, akárcsak Champagne-ban

Leitersdorfer Edit szerint a legértékesebb a borkészítésben a jó szüret, a tökéletes alapbor, az idő és a türelem. Ők a törvényes idő többszörösét hagyják érlelődni termékeiket, húsz hónap a saját maguk által kijelölt minimális idő, amit a pezsgők seprőn töltenek, de van olyan tételük is, az évjáratos pezsgő – ami nemrég került piacra –, amit minimum három évig érlelnek. „Minél tovább érleljük, annál jobb lesz a pezsgő. Úgyhogy akkor, amikor például a koronavírus-járvány kitört, mi azon gondolkodtunk, hogy milyen jó, hogy pezsgővel foglalkozunk, mert ha be is kell zárni, a pezsgők csak elérlelődnek a pincében és egyre jobbak lesznek” – mondta mosolyogva.

Elmesélte, ők csakis hagyományos módon készítenek pezsgőt, ami úgy történik, hogy egy speciális alapbort újra letesznek érlelni egy tirázs likőrrel – ebben élesztő és cukor van –, ez a bort újból erjedésre készteti. Az alapbort a likőrrel együtt töltik palackba, majd koronazárral lezárják és érni hagyják 20–36 hónapon keresztül. „Ekkor történik a csoda, a második érlelésnél. Ott az élesztősejtek elhalnak, és azoknak az autolíziséből lesznek a pezsgőnek a speciális, krémes, kenyeres, briós jellegű ízei és illatai” – magyarázta az ügyvezető.

Hozzátette, azért ezt a módszert használják, mert minőségi terméket szerettek volna készíteni, és így „sok macera van a pezsgővel”, hiszen 60-80 ezer palackban külön folynak le a kémiai reakciók, és nagyon precízen kell dolgozni, hogy mindegyik pezsgő ugyanolyan jelleget kapjon, de „ezzel a módszerrel lehet a legjobb pezsgőt készíteni”.

Ekkor jön létre az az arány a bor és az élesztő között, ami a „legigazibb” pezsgőízt adja ki. A pezsgőpincészetnél úgy tartják, az érlelő a „kincstár”, amelyet tavaly építettek és ahol körülbelül 150 ezer palack pezsgőjük érlelődik egyszerre. A pezsgőknek állandó hőfok kell, hogy dolgozhasson az élesztőgomba, 14-16 fok az ideális hőmérséklet, amit télen-nyáron tartaniuk kell.

Egyre gyakrabban fogyasztják a pezsgőt

Leitersdorfer Edit szerint vannak jó pezsgők az országban, kezd egyre több minőségi pezsgő megjelenni, ám kevés olyan pince van, amely kifejezetten pezsgővel foglalkozik. Általában az a jellemző, hogy a borászatok egy-két pezsgőt is készítenek, ám a hangsúly mégiscsak a boron van. Az, hogy valaki nagyrészt pezsgővel foglalkozzon, mint a Kárásztelek Pezsgőpincészet, elég ritka. 

Az ügyvezető hozzátette, ugyanakkor azt is látja, hogy Magyarországon és a nyugati országokban már az a trend, hogy a pezsgőt egyre gyakrabban fogyasztják. „Én nagyon sok helyen láttam, hogy csak pezsgőt fogyasztanak, akár vasárnap délelőtt, az operában is. Úgyhogy kezd elterjedni, és a nyugati trend az, hogy kifejezetten a tradicionális, hagyományos metódusú pezsgőket keresik, egyre nagyobb divatja van ezeknek a termékeknek” – emelte ki.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?