Erdély legjei: a roráté, vagyis az „angyali mise”

Az adventi időszak egyik különlegessége a hajnali szentmisék hagyománya. A másképpen roráténak vagy „angyali misének” nevezett templomi szertartáson a Jézus eljövetele utáni vágy, az adventi vágyakozás fejeződik ki. A hajnali misét a római katolikus egyházban advent első vasárnapjától karácsony első napjáig, minden nap pirkadat előtt tartják, a Maszol stábja a kolozsvári Szent Mihály-templomban tartott misére látogatott el.

László Attila kolozsvári főesperes-plébános elárulta, a hajnali mise hangulatában van egyfajta sietség, ugyanakkor megvan a mélysége is. Abban különbözik a szokványos miséktől, hogy nincs világítás, csak az oltáron álló gyertyák adnak némi fényt. „Azt a csendet, ami ma hiányzik a világunkból, visszaadja az advent hajnala. Én azt látom, azt tapasztalom sok-sok éve, hogy az emberek azért jönnek nagyon nagy számban erre a szentmisére, mert ebből a csendből olyan erők teremtődnek meg a nap további részében, amiért megéri felkelni advent hajnalban. Ezt különösen székelyföldi plébánosságom idején tapasztaltam, hiszen ott tele templomokkal ünnepeltünk mindig” – emlékezett vissza.

Hozzátette, évezredeken keresztül várta a zsidó nép a Messiást, a Megváltót, az adventi szent időnek a négy hete pedig gyakorlatilag ezt az időt akarja megjeleníteni, jelenvalóvá tenni mások életében, ez fejeződik ki az advent hajnalaiban tartott szentmiséken is.

László Attila azt is elárulta, hogy a középkorban már egész adventben végezték Közép-Európában ezeket a miséket, a hajnali mise valószínűleg az Osztrák–Magyar Monarchia területének a kiváltsága, hiszen a római katolikus egyházban mind a mai napig a volt monarchia országaiban találhatjuk meg a roráté szokását. Jelenleg Magyarországon és Erdélyen kívül Ausztriában, Horvátországban, Csehországban és Lengyelországban él a szokás. A főesperes-plébános hozzátette, a roráté megnevezés az Izajás (Ézsaiás) próféta könyve 45. fejezetének soraiból származik, „Rorate caeli de super…”, vagyis „Harmatozzatok, egek, felülről...”. Az „angyali mise” elnevezést ma már nem igazán használják, de arra vezethető vissza, hogy a roráté szentmiséhez szorosan kapcsolódik az Úrangyala imádság, a mise az angyali üdvözlet elmondásával fejeződik be, ugyanakkor Mária evangéliumát és Gábriel arkangyal köszöntését is magába foglalja.

László Attila főesperes-plébánost arra kértük, karácsony közeledtével osszon meg velünk néhány ünnepi gondolatot is. Mint elmondta, ő bátorságot kíván a családoknak ahhoz, hogy a lényegre figyeljenek, és a lényeget próbálják jelenvalóvá tenni az ünnepben. „Úgy látom, ma a karácsony a közkedvelt együttesek új karácsonyi énekétől a kirakatokon át minden másról szól, csak a lényegről nem. Azt kívánom, hogy legyenek bátrak a családjaink Jézust jelenvalóvá tenni, és róla beszélni karácsony ünnepén” – kívánta a főesperes-plébános.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?