Egy legendás gyűjtőszenvedély – Megtekinthetők az Orosz család ritkán látott kincsei

Kiállítás nyílt az Orosz család képzőművészeti gyűjteményének válogatott darabjaiból. A három generáció által gyűjtött festmények, grafikák és goblenek szeptember 6–ig tekinthetők meg a kolozsvári Ars Sacra Claudiopolitana Kiállítótérben.

Az Orosz család gyűjteménye majdnem olyan legendás, mint maguk a családtagok. Az úszódinasztia három generáción át gondosan válogatta össze kincstárának darabjait, s mint Maier-Orosz Judith fogalmazott, az üvegben tárolt viperától a kelta urnákig minden megtalálható volt náluk. Nem csoda tehát, hogy képzőművészeti válogatásuk is páratlan. A nagyszülők mindkét ágon, majd a szülők, végül a lányok, Judith és Katalin is bővítették a gyűjteményt, melyből egy válogatás immár a nagyközönség számára is elérhetővé vált a Kolozsvári Magyar Napok nyitányaként.

Maier-Orosz Judith a családja gyűjteményéből készült kiállítás megnyitóján/ A szerző felvétele

Zakariás Ágota, a kiállítás kurátora úgy fogalmazott, hogy ez a gyűjtőszenvedély, mindamellett, hogy egy életforma volt, nagyban hozzájárult a kolozsvári művészek támogatásához is. A gazdag tárgyi világ sok év embereinek az életszemléletét tükrözi, a több művészeti korszakból származó képek közül itt a 19. és a 20. század kapott kiemelt figyelmet. A csendéletek, tájképek és portrék olyan művészek munkái, mint Ács Ferenc, Gál Ferenc, Pattantyús Károly, Radu Maier, de néhány kép egyenesen a híres nagybányai festőiskolából került ki.

Maier-Orosz Judith Iparművészeti Főiskolán készített diplomamunkája

„A műgyűjtés intim műfaj” – fogalmazott a kurátor. Jelen esetben nem csupán azért, mert minden darab idővel hozzánő az emberhez, hanem azért is, mert az itt kiállított képek között a családtagok saját munkái, illetve róluk készült portrék is helyet kaptak. Régi ajándékok az ismerősöktől. Nameg Maier-Orosz Judith diplomamunkája, hiszen mindamellett, hogy úszó, iparművész is. Csupa féltve őrzött kincs.

Az Orosz lányok portréi, Radu Maier festőművész munkái

Maier-Orosz Judith úgy emlékszik vissza családjára, hogy sokszor inkább lemondtak az ételről, csak hogy egy-egy különleges tárgyat megszerezhessenek. Az évek során valóban óriási gyűjtemény halmozódott fel, s most, hogy néhány éve elvesztette nővérét, egyedül maradt a család utolsó tagjaként, úgy érezte, ennek a gyűjteménynek nem szabad kárba vesznie. Egybe kell tartani. A megmaradásért hozta létre az Orosz Alapítványt, amely most egyebek mellett ezt a kincstárat is gondozza. Mint Maier-Orosz Judith fogalmazott, ez a tárlat számára három dolgot jelent: családot, otthont, Kolozsvárt.

A három generáción át gyűjtött, két világháború viszontagságai közt megmaradt képeket szeptember 6-ig tekinthetik meg az érdeklődők a kolozsvári Ars Sacra Claudiopolitana Kiállítótérben.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?