Páll Lajos életművéből válogat a Csíki Székely Múzeum első idei kiállítása

A korondi születésű festőművész, költő, keramikus, Páll Lajos mintegy 80 alkotását tekinthetik meg az érdeklődők a Csíki Székely Múzeum idei első időszakos kiállításán. A tárlatot csütörtökön este nyitották meg.

Nem véletlenül választották éppen Páll Lajos Physalis alkekengi címet viselő festményét a hónap tárgyának a Csíki Székely Múzeum munkatársai. Az intézmény ugyanis 2023-ban a 11 évvel ezelőtt elhunyt korondi festőművész, költő és keramikus emléke előtt tiszteleg első időszakos kiállításával.

A csütörtöki megnyitó alkalmával a múzeum igazgatója, Karda-Markaly Aranka köszöntötte a nagyszámú érdeklődőt. Az intézményvezető kiemelte, hogy nem csupán a múzeum és a Páll család tulajdonában levő alkotásokat mutatják be a kiállításon, hanem több magángyűjtő is kölcsönzött festményeket.

Karda-Markaly Aranka | Fotók: Csíki Székely Múzeum | Gegő Imre

„Több üzenetet is tartalmazhat ez a kiállítás, illetve Páll Lajos művészete a Csíki Székely Múzeumidei éve szempontjából is. Ismerve a festő életrajzát, kijelenthetjük, hogy korának egyik géniusza volt, nem csak festett, hanem költőként is elismert szerző volt. Elmondhatjuk azt is, hogy kicsit más volt, mint a korának az emberei. Ezt a másságot szeretném megragadni, hogy a Csíki Székely Múzeum 2023-as esztendőjére utaljak. A korábbi évekhez viszonyítva talán az idei év kicsit más lesz nálunk is. Egyrészt megújultak a termeink, másrészt az év eseményeit tekintve új korszakba tekinthetünk be” – osztotta meg az igazgató.

Sógor Enikő, Csíkszereda kultúráért felelős alpolgármestere úgy fogalmazott, a megyeszékhely „adósa volt” a 2012-ben elhunyt művésznek, hiszen halálát követően még nem adózott emlékének, művészetének kiállítással. „Most rója le Csíkszereda tiszteletét Páll Lajos hagyatéka előtt” – fogalmazott a városvezető.

Sógor Enikő

„Számomra, kortársaim, honfitársaim számára talán azért olyan fontos a Páll Lajosi életmű, mert ha megnézzük a képeit, egy eléggé szorosan lokálpatrióta festőről van szó. Olyan módon tudta megfogalmazni az emberi sors, a kisebbségi lét fontosabb fájdalmait, nehézségeit és szépségeit, hogy ezzel egyúttal minket folyamatosan tanít arra, hogy nem áldozatként és nem önmagunkat sajnálva kell egy ilyen térben és sorsban létezni, hanem úgy, hogy nyitott szemmel, érzékenyen megtanuljuk, hogyan épülhetünk jobb emberekké” – osztotta meg gondolatait Sógor Enikő.

A továbbiakban Lövétei Lázár László költő idézte fel Páll Lajoshoz fűződő emlékeit, majd Tamás György székelyudvarhelyi műgyűjtő osztotta meg a kiállítás létrejöttének körülményeit. A termekben elhelyezett képek válogatási elveivel, elrendezésével kapcsolatosan Túros Eszter, a Csíki Székely Múzeum művészettörténész munkatársa, a tárlat kurátora osztotta meg gondolatait.

A tárlat február 12-ig látogatható, hétfő kivételével naponta 9 és 17 óra között.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?