Páll Lajos festménye a hónap tárgya a Csíki Székely Múzeumban

Ahogy a 2023-as évi időszakos tárlatainak sorát a korondi festő, költő, keramikus Páll Lajos (Korond, 1938, Korond – 2012, Székelyudvarhely) kiállításával indítja a Csíki Székely Múzeum, úgy az új esztendő hónap tárgyai is egy Páll Lajos képpel kezdődnek.

Az alkotónak négy festménye található a múzeum képzőművészeti gyűjteményében. A januárra kiválasztott, 100x70cm-es, keltezetlen, vászonra festett olajkép címe Physalis alkekengi, azaz lampionvirág vagy zsidócseresznye, ahogy sokan ismerik.

Fotó: csikimuzeum.ro

„Nemcsak témájában, hanem a képszerkesztés tekintetében is jellegzetes darab. Csendélet tájban, ahol egymással felesel a kint és a bent, a sóvidéki havas táj hidege szemben a bent meleget sugárzó otthonos terével. Előtér és háttér izgalmas játéka rajzolódik ki, ahol a keretezések egyszerre tagolják és teszik átjárhatóvá a különböző tereket. A fagytűrő lampionvirág vöröse beragyogja a téli tájat, színei visszaköszönnek a házak falain. A száraz virág élettelelenségével életet visz a képbe. A bogáncsvirág mellett ez a növény visszatérő motívum Páll Lajos képein, ahogy a téli falu képe is kedvelt témái közé tartozik. De a tél nála soha nem egy hideg, rideg környezet metaforája, sokkal inkább az otthonosság érzéséhez van köze. Lehetővé teszi, hogy koncentráltabban, élesebben lássunk, befele figyeljünk, mintha keretet adna saját személyes terünknek, fokozva a színek ragyogását, felerősítve érzéseinket. Alkotásával úgy invitál bennünket ebbe a sajátos világba, hogy pontosan megjelöli nézői pozíciónkat, helyét átvadva lehetővé teszi, hogy egy személyes perpektívából közelítsünk a kinti világhoz, mely végső soron elválaszthatatlanul hozzánk tartozik” – írják a Csíki Székely Múzeum munkatársai az intézmény honlapján.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?