Gaál András-festményeket kapott ajándékba a Csíki Székely Múzeum

A 2021-ben elhunyt Gaál András festményeivel gazdagodott a Csíki Székely Múzeum képzőművészeti gyűjteménye. Az alkotásokat a művész családja ajánlotta fel az intézménynek és csütörtökön ünnepélyes keretek között adták át azokat.

Alig egy héttel azután, hogy egy értékes, kézzel írott 18. századi peres jegyzőkönyvvel gazdagodott a Csíki Székely Múzeum, újabb jelentős felajánlást jelentettek be a csíkszeredai kulturális intézményben a 2019-ben Pannonhalmán elhunyt Gaál András festőművész alkotásaiból. A hivatalos átadási ceremónián a múzeum nevében Karda-Markaly Aranka igazgató köszöntötte a megjelenteket és mondott köszönetet a képeket felajánló családtagoknak. Fotók: Csíki Székely Múzeum

A művész özvegye Gaál Katalin elmondta: bár a legtöbben tájkép- és portréfestőként ismerik Gaál Andrást, nagyon érdekelték a történelmi témák is. Ennek bizonysága a Pannónia felé címet viselő alkotás és a Siculicidium című festmény. Az utóbbi képet 2019-ben kezdte el festeni és csupán a halála előtti hetekben fejezte be – osztotta meg Gaál Katalin. „Nagyon szívügye volt ez a téma és ez a festmény, ezért gondoltam, hogy méltó helye lenne itt, a múzeumban” – fogalmazott a képzőművész özvegye. A további képekről elmondta: azok között vannak a festő korai alkotói korszakából fennmaradt portrék, főiskolás tanulmányok is.

Gazdag életmű

Túros Eszter művészettörténész, a múzeum képzőművészeti gyűjteményének kezelője kiemelte, hogy az intézmény 41 Gaál András-képpel rendelkezett eddig. Az alkotások túlnyomórészt az 1960-as, 70-es években kerültek az intézmény tulajdonába, illetve egy 2016-ban megszervezett kiállítás alkalmával.

„Nagyrészt vízfestmények, leszámítva a 2016-os képeket. Témájukat tekintve többnyire tájképek, éppen ezért különleges értéket képvisel a mostani adomány, hiszen a Gaál Andrásról alkotott képet izgalmasan gazdagíthatják. Mind technikájukat, mind tartalmaikat illetően az eddiginél gazdagabb életművet tesznek láthatóvá” – mutatott rá a szakember.

A felajánlott alkotások között több korszakból találhatók darabok, ritkaságnak számít például egy jégkorongozókat ábrázoló festmény, tudtuk meg. „Azt hiszem, a sport ábrázolása nagyon izgalmas téma lehet. Vannak példák erre a gyűjteményünkben, de nagyon kevés. Hokis példa pedig egészen ritkaságszámba megy” – mutatott rá Túros Eszter. Hozzátette: a szocreál stílusban készült képek is érdekes kísérletezés eredményeképpen születtek meg és különlegesek a Gaál András kolléganőiről készült portrék is.

Köszönetét fejezte ki a felajánlott alkotásokért a családnak Sógor Enikő, Csíkszereda alpolgármestere. „Úgy gondolom, ezek a művek kétszeresen is hazaérkeztek, hiszen olyan otthonra találnak itt, ami a legméltóbb hely. A Csíki Székely Múzeum jó gondnoka, őre és bemutatója lesz ezeknek a képeknek. A Siculicidium, a hoki ide tartoznak” – fogalmazott a városvezető.

Gaál András Gyergyóditróban született 1936-ban. A marosvásárhelyi művészeti líceumban, majd a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskolán végezte tanulmányait festészetpedagógia szakon, 1959-től 1999-ig rajztanár volt Csíkszeredában. 2001-től 2021-ben bekövetkezett halálig Pannonhalmán élt, de szülőföldjén is volt műterme, itt is alkotott. Akvarell- és olajképein többnyire a csíki és gyergyói vidéket festette, tájképein a domborzati formákat szín- és vonalritmusokban foglalta össze.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?