Életmű-kiállítással köszöntötték Gaál András festőművészt Csíkszeredában

„Beléphetünk Gaál András életművébe”- mondta Banner Zoltán művészettörténész szombat este, megnyitva a Csíki Székely Múzeum jubileumi tárlatnyitóját. A gyergyóditrói születésű, 80 éves festőművész vasárnap 17 órától maga vezeti körbe tárlatán az érdeklődőket.

Három termet betöltő hallgatóság jelenlétében nyitották meg szombat este a Mikó várban a gyergyóditrói – jelenleg Pannonhalmán élő - Gaál András festőművész 80. születésnapjára időzített életmű-kiállítást. Művelődésszervezőként Gaál András neve a „gyergyószárhegyi triász” tagjaként – Márton Árpáddal és Zöld Lajossal együtt – az 1974-ben Gyergyószárhegyen alapított, nemzetközi hírű alkotótábor megalapításában jelentős.

Az interjúkötet-bemutatóval egybekötött ünnepi tárlatnyitón Gyarmati Zsolt múzeumigazgató úgy fogalmazott: törleszteni valójának tesz eleget az intézmény a térség egyik meghatározó jelentőségű festőművésze előtt, mivel eddig csak 1964-ben és 1986-ban nyitottak munkáiból kiállítást. Ám ez a tárlat volumenében is jelentős: 108 művet tárol az öt, életmű-kiállításnak otthont adó terem, s mivel ennyi munkáját együtt még a művész sem látta kifüggetve, gyakorlatilag premier is az esemény.

Az ünnepelt munkabírását, teherbíró képességét és személyiségét egyaránt méltatta köszöntőjében Csíkszereda polgármestere. Antal Attila úgy fogalmazott: az 1959-ben Csíkszeredába érkező rajztanár művészete Csíkban teljesedett ki, és a csíkiak büszkék arra, hogy „színt és értéket kapcsol Csíkszeredához”. A városháza jelentette meg erre az alkalomra azt a 80 reprodukciót tartalmazó interjúkötetet is, melyhez a művész beszélgető társa Székedi Ferenc újságíró volt.

A kiállítást megnyitó Banner Zoltán művészettörténész a teremteni tudásról és alkotóerőről beszélt. Mint mondta: a teremteni tudást az Isten kölcsönzi minden alkotni akaró embernek, mert alkotni csakis az ember tud, és minden ember alkotó, aki felelősséget vállal azért, hogy hallgat Isten hívó szavára. „E nélkül csak termelőmunkát végez, aki művésznek nevezi magát”- jelentette ki Banner.

Mint mondta, a közönséggel együtt boldognak érzi magát, amiért „életműbe léphetett” a tárlaton, és a Gaál András „művészi nyelvjárását” is köszöntötte.

Az interjúkötet bemutatóját követően az ünnepelt megköszönte az estet, és jelezte: március 6-án, 17 órától ő maga vezeti körbe a tárlaton az érdeklődőket.

Kimaradt?