BarabásiLab: Rejtett mintázatok – hálózatkutatás és művészet

A hálózatkutatás művészi ábrázolását kínálja az a jövő hétvégén nyíló csíkszeredai tárlat, amely több tucat empirikus kutatásból kialakuló képet és tárgyat ölel fel Barabási Albert-László ötletei, munkássága nyomán.

A csíkszeredai Új Kriterion Galéria és a Csíki Székely Múzeum biztosít teret a BarabásiLab: Rejtett mintázatok című kiállításnak. A tárlat különlegességét az adja, hogy megalkotója a csíki régió szülötte. A Rejtett mintázatok Barabási Albert-Lászlónak a hálózatkutatás művészeti ábrázolásával debütáló kiállítása.

 „Kevesen képesek a gondolataikkal új irányt adni a világnak, Barabási Albert-László közéjük tartozik. Úgy gondolom, a hálózatelmélet napjaink egyik legérdekesebb, változatosabb tudománya, melynek eredményeit az irodalomtól kezdve az orvostudományon és a kémián át a közgazdaságig és a képzőművészetig számos területen alkalmazzák tudósok és művészek egyaránt. Nem tudom, Önök, hogy vannak vele, de talán nem tévedek nagyot, ha azt mondom, sokak fejében furcsa kép él a tudósokról és kutatókról. Titokzatos csend és misztikum lengi körül őket. Csak a munkájuknak élnek, és ezt leginkább magányosan, a világtól elzárkózva művelik. Nos, Barabási-Albert László esetében ez a minta egyáltalán nem működik.

A magabiztosság, amivel nemcsak a saját tudományágában, hanem a meghatározhatatlan mindennapokban és újabban a vizualitásban mozog, egy kivételes embert mutat. Ebben talán a múltja is közrejátszik. Szobrász akart lenni, mind a mai napig sokszor zsigerből cselekszik, és nemcsak az eszével lát. Munkáiból, kutatásainak eredményeként az elmúlt 25 évében összeállt egy nagyon sokszínű, sokrétű anyag, amely megmutatja, miként alakult és fejlődött a hálózatokat ábrázoló vizuális nyelv. Ennek a hatalmas anyagnak egy részét láthatják most az Új Kriterion galéria kiállításán” – fogalmazott Részegh Botond képzőművész, a kiállítás kurátora.

Barabási Albert-László világhírű fizikus, hálózatkutató Csíkkarcfalván született, középiskolai tanulmányait Csíkszeredában végezte, majd továbbtanult Bukarestben és Budapesten, ahonnan végül egészen Bostonig jutott. Jelenleg több egyesült államokbeli egyetem munkatársa, illetve tagja egyebek mellett a Magyar Tudományos Akadémiának, az Academia Europaea-nek és az Amerikai Fizikai Társaságnak. A BarabásiLab (a Northeastern Egyetem Komplex Hálózati Kutatóközpontja) tevékenységének célja az, hogy kiderítse, hogyan néznek ki, hogyan fejlődnek és hogyan befolyásolják a hálózatok a komplex rendszerek megértését.

A kiállítás megnyitója 2022. május 7-én szombaton 17:00 órakor lesz a Csíki Székely Múzeumban, ahol augusztus 28-ig lesz látogatható, hétfő kivételével naponta 9 és 17 óra között. A múzeum igény szerint tárlatvezetést is biztosít.

Az Új Kriterion Galéria tárlata 2022. május 8-án vasárnap 17.00 órakor nyílik. A tárlat megtekinthető keddtől péntekig 14 és 18 óra között, szombaton 10 és13 óra között.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?