Kortárs krónika  - Bányász Anna fotóiból nyílt kiállítás Csíkszeredában

Idei első tárlatán Bányász Anna fotóiból készült válogatást mutatott be csütörtökön a csíkszeredai Új Kriterion Galéria. A Már a jövő sem a régi címet viselő kiállítás a lemerevedő székelyföldi toposzon túllépve villant fel jeleneteket az alkotó családjának gazdálkodói mindennapjaiból.

A Bányász család gazdaságának mindennapjaiból, a szabadtartásban tartott szarvasmarhák életéből kiragadott pillanatokat mutat be fotóin Bányász Anna. Az alkotó legújabb, csíkszeredai kiállítását Már a jövő sem a régi címen nyitották meg csütörtökön este. A falon sorakozó felvételeken olyan részletek jelennek meg, amelyek kívülállók számára bizonyára elrejtve maradnának, ha a szerző nem mutathatná be ilyen közelségből.A szerző felvételei

Mint a kiállítást megnyitó Köllő Miklós építész kiemelte: Bányász Anna felvételei túllépnek a „klasszikussá váló, lemerevedő székelyföldi toposzon”, miközben olyan közelségből tudja fotózni az állatokat, mint senki más.

„A kamerát kéznél tartva, végtelen türelemmel, a pillanatot azonnal felismerő és megragadó érzékkel, szinte haditudósítóként illuminálja a fenntartható jövő felé forduló gazdaság kibontakozását. Azzal a szabadsággal, amelyet a középkori krónikák illuminátorai megengedtek maguknak, gyakran jelezve, hogy más az ő miniatúrákból létrejövő diskurzusuk, mint a szöveg, így érdemes a sorok között olvasva figyelni a kilógó lólábra. (…) Bányász Anna fotói frissek, életszagúak, aktuálisak, mintegy fényképen megjelenített Cantata Profana Transilvanicaként közvetítve Anna finom női megérzését, hogy már a jövő sem a régi” – fogalmazott Köllő Miklós.

Bányász Anna Már a jövő sem a régi című kiállítása április 25-ig látogatható a csíkszeredai Új Kriterion Galériában.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?