Hiperrealista kiállítást mutat be az Új Kriterion Galéria

Onisim Colta Arhetip. Motive si simboluri című kiállításával folytatja idei tárlatai sorát a csíkszeredai Új Kriterion Galéria.

Csütörtökön 18 órakor nyílik meg a csíkszeredai Új Kriterion Galéria legújabb kiállítása. A tárlat a néhány hete elhunyt román festő, szcenográfus, egyetemi oktató, Onisim Colta festményeit és szobrait mutatja be a közönségnek.

„A kiállítás szervezésének alapgondolata az volt, hogy az érdeklődő közönségnek egy keresztmetszetet mutassak be édesapám legújabb – még ki nem állított – festményeiből, néhány a témához illő, régebb készített szobor társaságában. Így szerettük volna együtt ünnepelni 70 éves születésnapját. A Mindenhatónak azonban más tervei voltak vele. Korán távozott közülünk. Tárlatunk így sajnos egy tisztelgés emlékének” – mondta el a kiállítás kapcsán Ioan Paul Colta, a művész fia.

„Onisim Colta fantasztikus hiperrealista művészetében emlékezet nélküli idők romjaival találkozunk, dombsírokkal, templomokkal, megalitikus építményekkel, történelem előtti épületekkel, melyek régi időkből maradtak itt, s melyeknek szigorú és kategorikus, fenséges atmoszférája annak ellenére jelenti a mindent-befogadó teljességet, az atemporálisat és a végtelent, hogy teljes valójukban ott állnak előttünk” –olvashatjuk az alkotóról Adriana Oprea tollából. 

„Colta műveinek anyagisága bizonyítja: minden régi meleg (ellentétben a hideg felnőttel, a hideg modernitással – a gyermekkorhoz való visszatérés nem más, mint a visszatérés az elsődleges, anyai forrósághoz, mely az életet óvó eredendő forróság.) Rurális és céhbeli, ipar előtti levegőjükkel, ezek a ready-madek ugyanakkor a jelen, az ultramodern,  a kortárs és a varázstalanított finom kritikáit is jelentik Colta munkáiban, s közben természetesen a múlt eredendő „igazához” való visszatérést hirdetik. A léptárgyak a csendes trófeák nyugodtságát árasztják, apró fétisek auráját, amilyen a Biblia is a gyermek-művész önéletrajzában.

A jövendőbeli művész referenciái között, aki a kortárs művészet egyik legszebb Utolsó vacsoráját festi meg, a megismerés, mint táplálék, emésztés, fogyasztás és bekebelezés talán meghatározó és megalapozó jellegű. Mivel az ízlelésnek adózik, sokkal mélyebben lemerül az időbe, mint a vizualitás, hiszen a szubjektum és az objektum egymássá levését jelenti (nem a látás általi elválasztását), az Írás betűi átalakulásának eucharisztikus képességét, az anyag jelentéssé válását, a testnek a szellemmel való egyezségét – a méz-táplálék-megismerés pedig az egész folyamat összekötője” – írta Onisim Coltáról Adriana Oprea.

Onisim Colta festő, szcenográfus, egyetemi oktató 1952. június 10-én született a Máramaros megyei Felsőbányán és Aradon hunyt el 2022. október 7-én. A kolozsvári Ion Andreescu Vizuális Művészeti Akadémia festészeti szakán szerzett diplomát 1976-ban, Prof. Paul Sima osztályában. 2006-ban megszerezte a képzőművészeti doktori címet – Kolozsvári Művészeti és Design Egyetem (Summa cum laude). 1978–1980 között, illetve 1983–1985 között egy ötéves egyetem utáni szakmai továbbképzési gyakorlatot végzett a Bukaresti Speciális Szakmai Fejlesztési Központban. 2000 óta volt az ARCA Magazin művészeti szerkesztője. 1976-tól díszlettervezőként dolgozott az Aradi Állami Színházban, több mint 70 előadás fűződik a nevéhez. 2003 óta az ARCA magazin oldalain publikált vizuális megjegyzéseket, tanulmányokat reprodukciókkal egybekötve a kortárs román vizuális táj néhány prominens művészének munkáiról.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?