New Yorkban élő román festő kiállítása nyílt Csíkszeredában

Painting Around the Void címmel nyílt időszakos kiállítása szeptember 15-én a csíkszeredai Új Kriterion Galériában Ștefan Triffa New Yorkban élő román festőművésznek.

Dan Popescu a kiállítás megnyitóján elmondta: Ștefan Triffa festészetének tárgya a világnak az a köpönyege, amely egy hatalmas űrt takar. „Úgy tudunk rámutatni erre a rögeszmére, ha leírjuk egy kép megfestésének folyamatát. Ștefan általában azzal kezdi, hogy vízszintesen dolgozik, az amerikai akcionizmus hagyománya szerint. A fán kifeszített vásznat a padlóra teszi, és a nedves festéket különféle pontokra helyezi, ahol az a lehúzóskép technikájának megfelelően tetszőleges formákat alkot. Máskor Triffa kézzel keni el a festéket, ami dinamizálja a vászon semlegességét” – magyarázta a szakértő.

Képek forrása: Új Kriterion Galéria

Hozzátette: az eredmény változatos: a függőlegesen való munka olykor a vízszintesen teremtett háttér nagyrészét eltakarja, máskor viszont egyszerűen apró elemekből áll, melyek a vibrálással teli semi óceánján lebegnek, mint valami konkrét szigetek az örvénylő űrben.

Az Új Kriterion Galéria és a H'art Gallery közös kiállításának megnyitóján Dan Popescu kiemelte, hogy Stefan Triffa „bizonyos lyukak köré fest”, s ezzel eléri, hogy az az űr fényt generáljon, ragyogjon. Ez olyan megvalósítás, mely a retinán túl a szellem felé mutat.

Ștefan Triffa Painting Around the Void című kiállítása szeptember 15. és október 15. között tekinthető meg az Új Kriterion Galériában (Petőfi utca 4.)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?