Almási Tamás-mesterkurzus és erős dokfilmek a 24. Filmtettfeszten

Idén különösen erős lesz a Filmtettfeszt dokumentumfilmes „fejezete”: hét nagyon különböző, de témaválasztásában és megvalósításában egyformán izgalmas, egészestés alkotás kerül műsorra, és Almási Tamás filmrendező interaktív kurzusára várják (nem csak) a műfaj szerelmeseit.

„Többnyire saját filmes tapasztalatomon és példákon keresztül a hallgatókkal együtt vizsgáljuk a dokumentumfilm mibenlétét, az alkotó dilemmáit: az ötlet megfogalmazásától, a (pre)koncepció kialakításáig, a valósággal való ütközésének pillanatáig, a „végleges” narratíva és forma megvalósításáig” – fogalmaz Almási Tamás Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, operatőr, aki 1999 óta tanítja is a filmkészítést.

Almási Tamás/ Forrás: Wikipédia

Mesterkurzusán olyan kérdéseket tárgyal, mint hogy tervezhető-e a dokumentumfilm? Elkapható-e a pillanat? Filmezhető-e a múlt? Mi szab határt a rendezői beavatkozásnak? Mitől és meddig dokumentumfilm a film? Elvárható-e a digitális korban a valóság, a hitelesség, az igazság ábrázolásának igénye? Ha nem, akkor mibe kapaszkodhat az alkotó és a befogadó? A „szubjektivitás diadala” kiöli-e az univerzális látásmódot?

A másfél órás, interaktív előadásra október 5-én, szombaton 16 órai kezdettel kerül sor a kolozsvári Művész moziban. A beszélgetés minden érdeklődő számára nyitott.

Almási Tamás egy saját filmjét is elhozza a fesztiválra: az 1996-ban készült Szívügyem egy szívátültetésre váró férfi torokszorító története. Hogy miért fontos számára ez a dokumentumfilm, az kiderül a Szívügyem péntek esti vetítése után a kolozsvári Művész moziban.

Az Almási által felvetett kérdésre – hogy filmezhető-e a múlt – a Filmtettfeszt több vendége is válaszolni látszik. Nagy Anikó Mária és Lukácsy György kreatív dokumentumfilmje egy régmúlt kapcsolat története: az Egy szerelem rekonstrukciója – 1968 főszereplője egy magyar fiú és egy angol lány. A két idősíkon játszódó alkotásban a páros immár 76 éves férfitagjával eredünk egy fél évszázaddal ezelőtti rejtély nyomába, és lélegzet-visszafojtva figyeljük, ahogy a szálak napjainkig húzódnak. Régi-új filmet hoz el közönségének Moharos Attila: a Szolgának születtek korábbi szereplőinek a történetét folytatja, 25 év küzdelmeit és álmait meséli el 81 percbe sűrítve.

Egy szerelem rekonstrukciója

Egyedülálló a magyar filmes palettán Csáki László első egészestés alkotása, a Kék Pelikan: animációs eszközökkel, humoros, rendszerkritikus és heistfilmes megoldásokkal viszi filmre több interjúalany visszaemlékezéseit a rendszerváltás utáni időszakról, amikor a kék Pelikan-indigóval hamisított vonatjegyekkel be lehetett járni a Nyugatot.

Szintén a múltat kutatja kincset érő, talált anyaga segítségével a Családi mozi. Idén először van a Filmtettfeszt műsorában kizárólag román nyelven beszélő, egészestés filmalkotás: a kolozsvári Dan Curean egy öreg padlásról előkerült filmtekercsek apropóján kezd valóságos nyomozást – ekkor, fokozatosan nyer egyre hangsúlyosabb magyar vonatkozást a téma.

Van azonban a válogatásban két olyan film, ami nagyon is a jelent kutatja. Révész Bálint és Mikulán Dávid a Kixben 12 évig követi főszereplőjét a gyermekkor játékosságától a felnőttkor konformizmusáig és komorságáig, ahogy „pimasz csínytevőből közellenséggé válik”. Egy elszegényedett, budapesti munkáscsalád ritkán látható portréja bontakozik ki az erős társadalomkritikát megfogalmazó filmből.

Az Eddie és Emma címszereplőit bizonyos körökben álompárnak tartják: szépek, fiatalok, évek óta házasok, és pornós webkamera-sztárok. A fényűző és tökéletes élet azonban csak addig tart, amíg a közönség fizet. A „kamerán túl” nagyon is hétköznapi emberek, hétkönapi párkapcsolati problémákkal. El lehet-e, el szabad-e tekinteni a foglalkozásuktól és szimpatizálni velük? Mindenki saját belátására van bízva...

Kix

A dokumentumfilmeket több alkotó is elkíséri a fesztiválra. Közönségtalálkozón lehet majd faggatni Csáki Lászlót (Kék Pelikan), Moharos Attilát (Szolgának születtek), Nagy Anikó Máriát és Lukácsy Györgyöt (Egy szerelem rekonstrukciója – 1968), Gutema Dávidot (Kix) és Aida Iliét (Családi mozi) is.

A 24. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle teljes programja a következő napokban kerül fel a fesztivál hivatalos weboldalára. A belépés szinte minden helyszínen ingyenes. A fesztivál október 2. és 6. között zajlik Kolozsváron és további 16 településen.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?