Több mint hétezer néző – A 23. Filmtettfeszt számokban

Tizenhat településen tartottak összesen 120 vetítést, több mint 7000 nézővel – Íme a 23. Filmtettfeszt számokban.

Tegnap este a temesvári Csiky Gergely színházban tartott két nagyjátékfilmmel lezárult a Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle idei programja. A legtöbben – pontosan 2746-an – Kolozsváron néztek filmet, itt is volt a legsűrűbb a fesztivál október 4. és 8. között lezajlott programja. Több mint 800-an néztek filmet Nagyváradon, 480-an Brassóban, és 400 és 450 közötti nézőszámot jegyeztek csíkszeredai, székelyudvarhelyi, sepsiszentgyörgyi és temesvári kollégáink. További helyszín volt még idén Arad, Gyergyószentmiklós, Kézdivásárhely, Kovászna, Nagybánya, Szamosújvár, Szatmárnémeti, Nagyszeben és Tordaszentlászló.

Fotó: Blága Eszter

„Összesen 17 nagyjátékfilmet és 5 egészestés dokumentumfilmet, díjazott magyar kisjátékfilmekből és vajdasági rövidfilmekből készült válogatást vetítettünk, és premiervetítésen lehetett megnézni az idén nyáron lezajlott Filmtett Workshop fiatal résztvevőinek az alkotásait” – közölték a szervezők.

A 23. Filmtettfeszt idején összesen 20 közönségtalálkozón lehetett faggatni a filmek alkotóit Kolozsváron, Nagyváradon, valamint Sepsiszentgyörgyön (ebből 15 találkozó zajlott a kolozsvári Művész vagy Győzelem moziban). A fesztiválra ellátogatott 30 alkotó között volt pl. Gárdos Péter, Csányi Sándor, Rudolf Péter, Stork Natasa és Szamosi Zsófia is.

A fesztivál idején két konferenciára lehetett beülni Kolozsváron: a BBTE Magyar Film és Média Intézete az Apertúrával és a Filmtett Egyesülettel közösen Erdély (főleg) dokumentumfilmes ábrázolásait kutatta Elképzelt Erdély vizuális emlékezete címmel, az NMHH kutatói pedig a Sapientia egyetemen tartottak előadást Jövőformálás – A fiatal nemzedékek médiatudatosságának helyzete és fejlesztése témában. Utóbbi minikonferencia előadásait Csíkszeredában és Nagyváradon is meg lehetett hallgatni.

Kolozsváron Mikulás Ferenc, az 52 éves Kecskemétfilm stúdió alapítója és vezetője, a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál igazgatója tartott mesterkurzust.

A gyerekeknek Nagyváradon és Kolozsváron nyílt lehetőségük egy-egy workshopon részt venni, előbbit a KreatíVAN Animációs Műhely tartotta, utóbbit a magyar filmarchívum KLASSZ oktatási és ifjúsági programja részeként valósult meg.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?