Filmtettfeszt: a székelyföldi medvetámadásokról szóló film nyerte el a fődíjat

A sepsiszentgyörgyi Dénes Petra által készített Szomszédok című, 24 perces dokumentumfilm nyerte el a Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle fődíját és a közönségdíjat is – tájékoztattak vasárnapi közleményükben a szervezők.

Az egymillió forintos fődíjat a Nemzeti Filmintézet ajánlotta fel, a trófeát pedig a bukaresti Liszt Intézet támogatta.

Fotó: Filmtettfeszt

„A székely panoráma mindig is medvés volt, de mostanában még medvésebb lett. Bár Robi és Géza bácsi nem ismeri egymást, összeköti őket a tény, hogy mindkettejüket megtámadta a medve. A Romániában oly visszás témának számító medvekérdés a háttérben meghúzódó érdekek miatt folyamatos misztérium. Egy dolgot messziről látunk: a vadásztársaságok és a zöldszervezetek az összhangtól távol állnak, míg a pistabácsiknak néha akaratukon kívül kell összeverekedniük a medvével. A színfalak mögött meg zuhanunk” – állapítja meg a Szomszédok szinopszisa. A zsűri szerint ez egy „közvitát és közösségi médiabeli csatározást generáló film, amelynek sikerült érzékenyen, az áldozatokra összpontosítva kezelnie a témát”.

A Filmtettfeszt zsűrijének különdíját – a kolozsvári Nobila Casa felajánlásával – ugyanakkor a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Magyar Film és Média Intézetének temesvári születésű hallgatója, Székely Péter vehette át, aki a Street-Legal című portréfilmmel érdemelte azt ki. Munkája „betekintés Péntek Hunor szenvedélyének fejlődésébe”, az utcai drift és a motorsport világába kalauzol.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 200 ezer forintos különdíja Szatmári Lorettáé lett, aki a Preludiu (Előjáték) című filmet rendezte. A zsűri értékelte, hogy az alkotás „kísérlet egy vallomás képi megfogalmazására, bátor és őszinte”.

A fesztivál szakmai zsűrijében idén Gergely Zsuzsa rádiós újságíró, Váró Kata Anna egyetemi oktató, valamint Vízkelety Márton filmrendező, operatőr kaptak helyet.

A szombat esti ünnepségen a kolozsvári Győzelem moziban Lakatos Róbert filmrendező, operatőr, egyetemi oktató átvette a Sárga Csikó Díjat – méltatását hajdani diákja, Visky Ábel fogalmazta meg –, Szabó R. Ádám filmes szakújságíró pedig a Filmtett Egyesület nívódíjban, a Fám Erika-díjban – eddigi tevékenységét Buzogány Klára, a Filmtett Erdélyi Filmes Portál szerkesztője összegezte – részesült.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?