Filmtettfeszt: augusztus 20-ig lehet jelentkezni a Filmgalopp versenyére

Elindult a nevezés a 23. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle versenyprogramjába: a szervezők idén dokumentumfilmeket várnak az erdélyi alkotóktól.

Az idén kilencedik kiadásához érkezett verseny célja fiatal, erdélyi, magyar tehetségek felkutatása, filmjeik bemutatása a szakma és a nagyközönség előtt. A megmérettetés évente műfajt vált: tavaly fikciós alkotások versenyeztek a fesztiválon, idén pedig dokumentarista alkotásokat lehet benevezni. A Filmgalopp idei versenyében bármilyen témájú és technikájú, de valamilyen formában a valóságot rögzítő dokumentumfilm indulhat – akár kísérleti vagy animációs alkotás is –, amely 2021. január 1-je óta készült el, és amely stábjának kulcsfigurái (író, rendező, operatőr, producer) nagyrészt erdélyi alkotók. Fontos szempont az is, hogy a filmek javarészben erdélyi helyszíneken készüljenek, és nagyrészt vagy teljes egészükben magyar nyelven szólaljanak meg.

Fotó: Filmtettfeszt

A nevezés határideje 2023. augusztus 20., éjfél. A versenybe válogatott filmek listája szeptember 1-jén válik nyilvánossá. A versenyfilmeket levetítik a 23. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle helyszínein, október 4. és 8. között. A díjak sorsáról háromtagú szakmai zsűri és a közönség dönt, a díjkiosztó pedig a fesztivál záróünnepségén, október 7-én lesz Kolozsváron.

Legutóbb 2021-ben, a 21. Filmtettfeszten versenyeztek dokumentumfilmek, ekkor a szekció fődíját László Barna Isteni kéz című filmje kapta, míg Medve Ferenc Being a Bee-je külön-, Simó Boglárka Árva csillagokja közönségdíjjal mehetett haza. A tavalyi kisjátékfilmes versenyben megosztott díjat adott a zsűri (Nagy Márton: Így gyújtottam fel a barátnőmet a harmadik randinkon, ill. Farkas Ágnes Anna: Játsszuk tovább)

Az idei teljes versenyszabályzat és a nevezési űrlap, valamint információk az előző Filmgaloppokról a fesztivál weboldalán, a filmtettfeszt.ro-n érhetőek el.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?