Antal Nimród Kontroll című filmje nyitotta meg a 23. Filmtettfesztet

A Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle idén október 4. és 8. között zajlik kolozsvári központtal, Erdély további 15 településén. Idén is színes a felhozatal, öt dokumentumfilmet és 17 egészestés fikciós alkotást vetítenek, köztük az elmúlt év két animációs sikerfilmjét, a Kojot négy lelke című filmet és a Műanyag égboltot. A szerda délutáni megnyitón az idén 20 éves Kontrollt, Antal Nimród magyar származású amerikai filmrendező első egészestés alkotását vetítették, majd a film főszereplőjétől, Csányi Sándortól volt lehetősége a kolozsvári közönségnek kérdezni.

A 23. Filmtettfeszt megnyitóján Zágoni Bálint főszervező elmondta, idén 32 vetítés szerepel a kínálatban, 17 játékfilm, öt dokumentumfilm, több mint 30 rövidfilm, köztük felvidéki és vajdasági válogatások, 15 közönségtalálkozó, és több, mint 120 vetítés Erdély-szerte, ugyanakkor „mindezt egy maréknyi csapat készítette elő”. A főszervező kiemelte a programból a Magyar mesterművek szekció válogatását, elmondva, hogy a Filmtett portálon is nagy hangsúlyt fektetnek a magyar klasszikusokra, és a fesztiválon idén a Magyar mesterművek szekcióban olyan alkotások tekinthetők meg, mint a Kontroll, ám az 1956-os forradalom emlékére két alkotás is műsorra kerül: az 1987-es Szamárköhögés és a szintén 1987-es, Sándor Pál által rendezett Szerencsés Dániel. „Az elmúlt években mindig új, erdélyi kötődésű filmek nyitották meg a fesztivált, idén ezzel szakítottak, hiszen Antal Nimród mesterműve idén 20 éves” – tette hozzá.

Zágoni Bálint és Buzogány Klára | A szerző félvételei

Buzogány Klára főszervező részletezte, hogy a Filmtettfeszt keretében idén két konferenciát is tartanak, ugyanakkor lesz animációs műhely és rengeteg gyermekprogram is várja a kicsiket. Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere a megnyitón elmondta, úgy látja, évről évre bővül a kínálat és fokozottabb az érdeklődés, talán idén van a legtöbb programpont. „Ez egy olyan fesztivál, ami megnyitja az őszi kolozsvári idényt, ahol együtt csemegézhetnek a kolozsváriak jó filmekből, így szükség van arra, hogy ezt folytassák a szervezők” – emelte ki.

A budapesti metróban csak az éjszakai üzemszünet alatt forgathatták a Kontrollt

A filmvetítést egy rövid videóüzenet előzte meg, Antal Nimród rendező fejezte ki sajnálatát, hogy nem lehet ott a vetítés utáni közönségtalálkozón, majd kezdődött a mára már kultikussá vált Kontroll, amelyet egyesek krimi-akció-thrillernek, mások filmvígjátéknak vagy társadalmi szatírának tartanak, és amely egy fiktív világ metróellenőreinek történetét meséli el. A filmvetítés után lehetőség volt a film főszereplőjétől, Csányi Sándortól kérdezni.

 A színész elmondta, hogy furcsa számára visszanézni az alkotást, hiszen nagyon régen nem látta már, és „nem sok köze van már ahhoz a fiatalemberhez, akit a képernyőn látott”. Kulisszatitkokról is mesélt a nézőközönségnek: „nagyon izgalmas volt a forgatás, mert éjszakánként forgattak, minden nap éjféltől éjjel 5-ig, csak napi 5 órát tudtunk a budapesti metróban forgatni, az éjszakai üzemszünet idején. A forgatás alatt alig aludtam, hiszen reggel 6-re értem haza, 8-kor keltem, hogy délelőtt próbáljak a színházban, este pedig előadásom volt. Rettenetes volt az, hogy nem lehetett pihenni egyáltalán” – emlékezett vissza. Hozzátette, volt olyan is, hogy kicsúsztak a forgatási időből, és már ott álltak az utasok a hátuk mögött, figyelve a felvételt.

Csányi Sándor visszaemlékezett, hogy hogyan is kapta meg a főszerepet, hiszen eredetileg az általa alakított Bulcsú szerepét Bertók Lajos játszotta volna, akitől három nappal a forgatás előtt alkoholfüggőségi problémák miatt Antal Nimród megvált.

„Azt éreztem, hogy mindenki nagyon akarta ezt a filmet”

A színész ugyanakkor a rendezővel való közös munkáról is mesélt. Mint elmondta, Antal Nimróddal azért volt különleges dolgozni, mert ő korábban Amerikában élt, a szülei amerikai magyarok, és számára a legerősebb hatás az amerikai világ volt, és ez volt az, ami akkoriban nagyon sokat számított Magyarországon, mivel hozott egy újfajta szemléletet, ritmust. Csányi Sándor szerint egészen más az amerikai gondolkodás, mint a magyar, és a rendező sokat dicsére őt és színésztársait, az egész stáb előtt is, ami akkor nagyon meglepő volt, „de végül működött a pozitív visszajelzés”.

„Nimródnak 9 hónapjába telt, hogy meggyőzze a BKV-t, hogy használhassuk a metrót, nagyon kitartó volt. Azt éreztem, hogy mindenki nagyon akarja ezt a filmet, és ha nem ez a csapat van, nem is lesz ekkora siker a film. A zene is nagyon sokat tesz hozzá, nagyon szép a képi világa is” – összegezte. Hozzátette, pont húsz éve, hogy elkészült a film, és egyike az utolsó alkotásoknak, ami még filmre forgott. Csányi Sándor elmondta, a Kontroll az első filmje volt mindenkinek, és az első filmnek van egy „különös energiája”, ami olyan, mint az első szerelem, „tökéletlen, de a legerősebb”.

A Filmtettfeszt vetítései az idén is szinte mindenütt ingyenesek lesznek és néhány kivétellel román felirattal zajlanak. A 23. Filmtettfeszt nyitófilmje, az idén 20 éves Kontroll hat helyszínen látható majd Erdélyben, jegyet abban a moziban lehet kiváltani, amelyben a filmet vetítik.

A felimfesztivál részletes programja itt olvasható.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?