Kultikus egészestések, friss és ropogós dokumentumfilmek, különleges meghívottak – hamarosan indul a Filmtettfeszt

Kolozsvári főhadiszállással, de további 15 más helyszínen is zajlik a 2023-as Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle október 4. és 8. között, amely az idén is tele lesz újdonságokkal, meghívottakkal, klasszikusokkal, de két konferenciára is sor kerül – jelentették be a szervezők a szeptember 29.-i sajtótájékoztatón.

Az ingyenes fesztiválon 17 új nagyjátékfilmet fognak vetíteni, amelyek között lesznek vígjátékok, társadalmi kérdésekkel foglalkozó drámák, de politikai thriller is szerepel a kínálatban – emelte ki Zágoni Bálint, a szervező Filmtett egyesület elnöke. Mint mondta, a Filmtettfeszt idei vetítésein egyedül Temesváron lesz belépődíj, mivel a szervezők csak így tudtak megegyezni azzal a mozival, ahol az események zajlani fognak. Kolozsváron három fő helyszínen lesznek az események: a Győzelem (Victoria) moziban, a Művész (Arta) moziban, valamint a Sapientia EMTE Tordai úti székházában.

Klasszikusok Kolozsváron

Magyar mesterművek hívószóval kerülnek vászonra kultikus magyar filmek a szemle programjában: Antal Nimród Kontroll című filmje húszéves évfordulóját ünnepli. A pszichothriller-vígjáték idén a Filmtettfeszt nyitófilmje is lesz, amelynek vetítésén részt vesz a főszerepet alakító Csányi Sándor is. Az 1956-os forradalom emlékére két alkotás is műsorra kerül: az 1987-es Szamárköhögés vetítésére a film rendezője, Gárdos Péter is ellátogat, a szintén 1987-es, Sándor Pál által rendezett Szerencsés Dániel vetítése pedig Rudolf Péter, a főszerepet alakító színművész jelenlétében fog zajlani. A Lugossy László rendezte Szirmok, virágok, koszorúk az 1848–49-es forradalom és szabadságharc emlékére kerül a mozivászonra. Stork Natasával és Szamosi Zsófiával is találkozhatnak a nézők, de különleges meghívottja a fesztiválnak Mikulás Ferenc animációs producer, aki az 52 éves Kecskemétfilm vezetőjeként tart műhelymunkát Kolozsváron. Az 1971-ben elinduló stúdiót a nagyközönség a Vízipók-csodapók három sorozata kapcsán, illetve a Magyar népmesék 100 epizódja révén ismerheti.

Dokumentumfilmek a Filmgaloppon

Öt dokumentumfilm kerül vetítésre az idén, köztük erdélyiek is, mint például Maksay Ágnes „Hallgass zúgó szél, hadd beszéljek én…” Petőfi Erdélyben című alkotása, vagy Szarka Nóra Olimpiai álom Erdélyben című műve. Jakab-Benke Nándor szervező hangsúlyozta, a Filmgalopp megmérettetése vetésforgóban működik, egyik évben játékfilmeket, másik évben dokumentumfilmeket mutatnak be – az idei erdélyi magyar dokumentumfilmesek versenyén 8 alkotás szerepel. A verseny alatt online is megnézhetőek lesznek a filmek, és mindenkit arra buzdítanak a szervezők, hogy nézzék meg őket szavazzanak kedvencükre. A 19. Filmtett Workshop programjába 12 rövidfilm került, amelyeket a szemle utolsó napján, vasárnap délelőtt lehet majd megnézni.

Két konferenciát is tartanak és gyerekprogramokból sem lesz hiány

Díjazott rövidfilmeket is láthatunk majd a szemlén, ezúttal 5 magyarországi és 5 vajdasági alkotás kerül a vászonra. A Filmtettfeszt idei díjazottjai is kiderültek: az első erdélyi magyar filmről elnevezett Sárga Csikó-díjat Lakatos Róbert kolozsvári filmrendező és egyetemi tanár kapja, akinek legfrissebb alkotását, a Ki kutyája vagyok én?-t vasárnap vetíteni is fogják a díjazott tiszteletére. A kritikusi nívódíjat, a 2019-ben alapított Fám Erika-díjat Szabó R. Ádám erdélyi születésű, Magyarországon élő újságíró veheti át. A 2023-as zsűri: Vízkelety Márton rendező, Váró Anna Kata filmesztéta és Gergely Zsuzsa kulturális újságíró.

Elképzelt Erdély vizuális emlékezete címmel tartanak kétnapos konferenciát a BBTE Aula Magna termében és a Művész moziban, amely az Erdély-képekkel kapcsolatos kutatásokat helyezi középpontba – mint Csibi László, filmrendező, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Magyar Film és Média Intézetének vezetője hangsúlyozta, az idei konferencia a kolozsvári Fischer István rendező emlékét is fel kívánja eleveníteni és Farkas Boglárka Angéla doktorandusz fog előadást tartani Fischer életművéről nyitóelőadásában. A konferencián nem csupán filmesek vesznek majd részt, hanem tágabb, a fotóművészet és szociológia bevonásával is lesznek meghívottak.

Három helyszínen, Kolozsváron, Csíkszeredában és Nagyváradon fog zajlani október 5. és 7. között a Jövőreformálás – a fiatal nemzedékek médiatudatosságának helyzete és fejlesztése címmel a Filmtettfeszt és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság közös minikonferenciája. Mint írják: „Az információs társadalom terjedésével a valóság érzékelésének egyre fontosabb eleme a digitális rétegeken keresztül való tudásszerzés- és megosztás. A jövőben egyre több digitalizálódó társadalmi alrendszerben, az oktatásban, az egészségügyben, a munka világában válik megkerülhetetlenné a tudatos médiahasználat. A mesterséges intelligencia fejlődésével a médiatudatosság kihívásai hatalmas szintet léptek előre, gyermekeinknek egy egyre összetettebb, egyre fontosabb digitális világban kell boldogulniuk. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szakemberei konferenciasorozatukban a legfrissebb kutatási eredményeket, tapasztalataikat, a várható kihívások megoldási javaslatait osztják meg az erdélyi hallgatósággal a kölcsönös tanulás érdekében.” A konferencia Kolozsváron a Sapientia EMTE-n, Csíkszeredában a Magyar Ügyek Házában, Nagyváradon pedig a PKE új épületének amfiteátrumában fog zajlani.

Gyerekprogramokból sem lesz hiány: a Kecskemétfilmtől vetítenek klasszikus rövidfilmeket, illetve a Primanima részéről is bemutatásra kerülnek rövid, dialógus nélküli alkotások. M. Tóth Géza és Fazakas Kinga nagy népszerűségnek örvendő Bogyó és Babóca-sorozatából az 5. – Hónapok meséi-t is láthatják a kicsik, valamint Nepp József 1983-as Hófehér című rajzfilmjét. A Nemzeti Filmintézet - Filmarchívum KLASSZ oktatási és ifjúsági programja keretében pedig aktív filmes foglalkozást is tartanak, amely során a fiatalok kipróbálhatják a mozi születése előtti mozgóképes eszközöket.

A Filmtettfeszt teljes programja pontos helyszínekkel, időpontokkal már böngészhető.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?