Ezek voltak az idei TIFF legnézettebb filmjei

Véget ért a 22. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál, amely a szervezők összesítése alapján idén 125 ezer látogatót vonzott. A vasárnap esti utolsó vetítésen 3200-an nézték együtt a Wes Anderson által rendezett Asteroid City romantikus vígjátékot, ami az egyik legnézettebb film lett az idei évadban.

A filmfesztivál az eladott jegyek száma alapján 8 százalékkal nagyobb érdeklődésnek örvendett a tavalyi évhez képest. A 125 ezer látogatót nemcsak a filmek, hanem a rendezőkkel, színészekkel szervezett közös programok is vonzották. Geoffrey Rush, Oliver Stone, Timothy Spall és Michel Franco által tartott mesterkurzusok és beszélgetések hozzájárultak az idei év sikerességéhez – áll a TIFF záróközleményében.

A Top 5 legnézettebb film között szerepel Hafsteinn Gunnar Sigurosson által rendezett Northern Comfort című film, Michael Curtiz Casablancája, de a román rendező, Tudor Giurgiu Szabadság című filmje, valamint Paul Negoescu Két sorsjegy című alkotása is ide sorolható.

Fotó forrása: Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál

A teltházas események közül még kiemelendő Ion Popescu-Gopo karikaturista A Bomb Was Stolen című kémfilmje, valamint Ion Borș Carbon című alkotása is, ami közönségdíjat nyert. Scott Hicks Shine című filmjét, amelyben Geoffrey Rush is szerepelt, szintén teltház fogadta. A színész akkor kezdett el kötődni Romániához, amikor lefordította angolra a román–francia Eugèn Ionesco Regele Moare című drámáját, amiért számos elismeréssel jutalmazták. A gálaesten elmondta: az, hogy Ionesco szülőhazájában részt vehetett a TIFF-en, megkoronázza ezt a kapcsolatot a szerzővel.

A szervezők bejelentetté, jövőre ismét megszervezik a TIFF-et, amely 2024. június 14. és 23. között zajlik majd.

Addig is a filmfesztivál az ország több nagyvárosába is ellátogat, többek között Konstancára (augusztus 17–20.), Nagyszebenbe (szeptember 7–10.) és Nagyváradra (szeptember 29-től október 1-ig).

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?