Mit láttunk a Mediawave-karaván második napján?

Az első nap kavalkádját követően szeptember 23-án szintén hat órától lehetett követni a Sapientia EMTE nagytermében a Mediawave-karaván vetítéseit – a második napon három filmet tűztek ki programra a szervezők.

Az est fénypontja a grúziai Giorgi Mrevlishvili Twelve Lessons (2019) című dokumentumfilmje volt, amely májusban a Mediawave filmfesztiválon a zsűri dokumentumfilmeknek szóló díját is elnyerte, mint a legszemélyesebb történet.

Tizenkét lecke az életről pusztulás, klímaválság közepette egy félperifériás országban, amelyben úgy tűnik, a legidősebb generáció szeretete az, ami még védőpajzsként szolgál és összefogásra késztet. A film egy nagyapa történetét meséli el, aki autizmus spektrumzavarral küzdő unokáját próbálja megtanítani az önálló életvitelre, miközben egy közelgő kártevőinvázió ellen küzd, amely a falu termését fenyegeti. Valerian Kotrikadze és unokája, Vako egy vidéki faluban, Buknariban él, mintegy 300 km-re a fővárostól. Valerian egykori katona, akinek erős szervező- és fegyelemérzéke van. A nagyapa azt szeretné, ha Vako önálló emberré válna, és fáradhatatlanul dolgozik vele, hogy segítsen neki mesterséget tanulni és teljes jogú tagjává válni a társadalomnak.

A rendező így vallott alkotói víziójáról: „A valóság absztrakt természetének felfedezése meghívás arra, hogy a kibontakozó eseményeket egy egészen más nézőpontból értsük és tapasztaljuk meg. Ahhoz, hogy ezt a művészi feltárást követni lehessen, kísérleti technikákat kell alkalmazni. Az egyes epizódok audiovizuális esztétikáját minden formai elemével együtt egyedinek képzelem el. Ez a film költői dokumentum egy nagyapa és unokája közötti kapcsolatról. Amikor először találkoztam Valerivel, rögtön megtetszett. Valeri története egy kivételesen erős egyéniség emberi története, aki tragikus és nehéz körülmények közé került, és ahelyett, hogy feladná, úgy dönt, hogy harcolni fog. Ez egy olyan történet, amely megérdemli, hogy elmeséljék.”

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?