Kolozsvárra látogat a Mediawave filmfesztivál karavánja

Szeptember 22–23. között a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen szervezik meg a Mediawave filmfesztivál karavánjának kolozsvári állomását, amelyen öt kisjátékfilm, három animációs rövidfilm, két kísérleti film és egy hosszú dokumentumfilm is szerepel. A szervezők elmondták: Kolozsváron kívül október 13-14. között Nagyváradra is ellátogat a karaván, amelynek a helyszíne a Moszkva kávézó lesz.

„A 32 éves múltra visszatekintő Mediawave folyamatosan megújulni kívánó alternatív film- és zenei fesztiválként mindig alapértéknek tekintette a sokszínűségre törekvést és a nyitottságot. Ennek jegyében indítottuk el idén a Mediawave Karaván sorozatot, hogy az igen gazdag, 124 filmet felvonultató idei filmes program legjavából ízelítőt nyújthassunk a Kárpát-medence számos településén élők számára” – vallják a szervezők.

A „fényírók fesztiválja” nevet is viselő Mediawave az idén május 4–7. között zajlott a magyarországi Kiscsőszön, ahova tíz Kárpát-medencei egyetem mintegy ötven filmszakos diákját kérték fel a nemzetközi versenyprogram zsűrizésére. Ennek célja a kapcsolatépítés volt: a hallgatók díjazott alkotókat hívtak meg, közösségi beszélgetéseket szerveztek, a szervezők pedig több elismert, nemzetközi filmes meghívásával mesterkurzusokat és szakmai segítő foglalkozásokat is felkínált a résztvevőknek.

A kolozsvári karavánállomás koncepciója a szervezők, Szathmári Loretta és Fazakas Lehel szerint is a sokszínűség és minőség jegyében fogant meg. A felhozatal a Mediawave idei 124 vetítéséből került ki, a csütörtöki program kurátorai a teljes fesztivál munkatársai, a péntekiek pedig a helyiek által kiválasztott filmek.

A programban szerepelnek díjazott filmek is, mint például a legjobb kisjátékfilmnek járó zsűri-díjat elnyerő spanyol alkotás, Verónica Echegui She Wolf Totem, a kísérleti filmek közül kiemelkedő legjobb kollázsfilm-díjas The Headless Mule (Tamires Muniz), vagy a hosszú dokumentumfilmek idei legjobbja, Giorgi Mrevlishvili Twelve Lessons című alkotása. Mindkét nap este hat órától kezdődnek a vetítések, a teljes program megtekinthető itt a fesztivál közösségimédia-oldalán.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?