Ígéret: négy év múlva 100 km/h-val közlekednek a vonatok Kolozsvár és Nagyvárad között

Megvannak a szükséges az engedélyek a Kolozsvár–Nagyvárad–Biharpüspöki vasútvonal korszerűsítéséhez és villamosításához, a projekt az Országos Környezetvédelmi Ügynökséghez került.

A Kolozsvár–Nagyvárad–Biharpüspöki vasútvonal felújítási és villamosítási tervéhez az összes szükséges, szám szerint 82 engedélyt sikerült beszerezni, tájékoztatott a Bihar Megyei Prefektúra.

Múlt csütörtökön nyújtották be a Országos Környezetvédelmi Ügynökséghez a környezetvédelmi engedély megszerzéséhez szükséges dokumentációt. A publikálás után a projektet 30 napra közvitára bocsátják, illetve ez idő alatt elemzik a különféle szakbizottságok is. A környezetvédelmi engedély megszerzése után kidolgozzák a pénzügyi támogatáshoz és a kivitelezés közbeszerzési eljárásához szükséges iratokat.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A 166 kilométer hosszú, Kolozsvártól Biharpüspökiig tartó szakasz felújításának és villamosításának értéke 7,3 milliárd euró, a költségeket az Európai Unió és a román kormány fedezi. Románia nyugati részén jelenleg ez a legnagyobb vasúti infrastruktúra-fejlesztési projekt, mely Dumitru Țiplea prefektus szerint létfontosságú Bihar megye fejlődéséhez.

A tervek szerint nemcsak a vasútvonalat, hanem annak teljes hosszában az állomásokat és megállókat is felújítják, például a fedett peronokat és a parkolókat is. Az állomásépületeken belül elvégzik az akadálymentesítést, a látássérültek tájékozódását érinthető jelzések segítik majd, külön mosdókat alakítanak ki a fogyatékkal élőknek, illetve az anyáknak és gyermekeiknek.

A kivitelezés idejét négy évre becsülik, a teljes projekt tíz éves lefutású. A becslések szerint a vasútvonal 60 százalékának felújítása után már száz kilométeres óránkénti sebességgel haladhatnak a vonatok Nagyvárad és Kolozsvár között, elvileg két óra hossza alatt érhetünk egyik városból a másikba.

Kapcsolódók

Kimaradt?