Kolozsvári és magyarországi elsődíjas a Sapixel Nemzetközi Fotópályázaton

Tükröződés és kísértés témában lehetett pályázni az idén 7. alkalommal megrendezett Sapixel Nemzetközi Fotópályázaton. A versenyre több mint 400 munka érkezett be, a világ számos országából, Tajvantól, Brazílián át az Egyesült Államokig. A Szabók bástyájában megrendezett tárlaton a fotópályázat legjobb 50 fotója tekinthető meg január 8–23. között.

Ráduly Sándor díjnyertes munkájaA Kolozsvári Hallgatói Önkormányzat és a Sapientia EMTE Kolozsvári Kara által megszervezett nemzetközi fotópályázat immár hagyományossá vált, céljuk, hogy a fényképezést mindenki számára elérhetővé tegyék, és, hogy minél több embert mozgósítsanak munkájuk bemutatására. Így tapasztalattól és képzettségtől függetlenül bárki beküldhetett fotókat a világ bármely pontjáról. Emellett igyekeznek a közösséget a pályázati intervallumon kívül is éltetni, éves kiállításukon, illetve különböző rendezvényeiken.

A január 8-i kiállításmegnyitón a tárlatot dr. Mira Marincaș, a Sapientia EMTE Kolozsvári Kar Média Tanszékének adjunktusa megnyitotta meg. Mint elmondta, nosztalgiázással tekint erre a kiállításra, és öröm számára azt látni, hogy a diákok még mindig folytatják a hagyományt. „Ki szeretném emelni a konzekvenciát és a kreativitást, ami e mögött van. Minden évben egy újabb kiállításmódot próbáltak ki, volt, hogy installációt hoztak létre, volt performansz is, volt, hogy a stúdióban létezett a kiállítás, és volt, amikor egy konferencia keretében, képeslap formátumban voltak kiállítva a képek. Ez volt az első alkalom, amikor nemzetközi térre léptünk és egy kiállítótér látott minket otthonul” – mondta az adjunktus.

A kísértés témakörben pedig Ács Anett vitte el az első díjatÖrmény Márton, a Kolozsvári Hallgatói Önkormányzat elnöke hozzátette: az idei munkák öt kontinensről és 23 országból érkeztek be, köztük Tajvanbólt, Brazíliábólt és Angolából is. Az elnök után az idei pályázat főszervezője, Tóth Hunor szólalt fel. Mint mondta, fontos volt számukra, hogy idén egy külön kiállítást hozzanak létre, külön designnal és arculattal. Emellett saját Facebook-oldalt hoztak létre, ahol a munkákat népszerűsítik, valamint egy weboldal is tervben van. A főszervező még kiemelte a 23 ország közül Magyarországot, ahonnan a legtöbb kép érkezett be.   

A tükröződés témakörben elsődíjas Ráduly Sándor, a Sapientia EMTE Kolozsvári Karának hallgatója lett, a kísértés témakörben pedig Ács Anett vitte el az első díjat, Magyarországról.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?