banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Boc szerint nemsokára felére csökken a vonatút Kolozsvár és Nagyvárad között

Előrehaladott állapotban van a Kolozsvár-Nagyvárad vasútvonal helyreállítási projektje, jelentette be Emil Boc, Kolozsvár polgármestere, a Romániai Municípiumok Egyesületének (AMR) elnöke a DC News szervezte beszélgetésen, írja az Agerpres. Az elöljáró szerint, ha ma három órát tart a vonatút a két város között, a megújult vasútvonalon már 1 óra 45 perc alatt át lehet majd száguldani egyikből a másikba.

Boc hangsúlyozta, hogy a vasút a jövő infrastruktúrája, mert környezetvédő, és szóba hozta a kolozsvári metró tervét is, amelynek példáját szerinte más városok is követik majd. A polgármester arra is emlékeztetett, hogy 2021 a vasút európai éve, és felhívta a figyelmet arra, hogy Romániának a következő 5-7 évben a vasúti infrastruktúra fejlesztése prioritás kell legyen, mert legalább tíz éves lemaradása van az Európai Unió más országaihoz képest.

Mint mondta, a Kolozsvár-Nagyvárad vasútvonal uniós alapokból finanszírozott, 1,3 milliárd eurós helyreállítási projektje előrehaladott állapotban van a kormány asztalán, a kivitelezésre irányuló közbeszerzési eljárást már 2022 elején megszervezhetik, majd annak lezárása után elindulhat a megvalósítás.

(Címlapfotó: Agerpres)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?